Прогнозата за трайно понижаване на температурите през следващите дни стартира отоплителния сезон в няколко града в страната. Топлофикациите обявиха началото на отоплителен сезон 2022/2023 г.

От днес "Топлофикация София" започва поетапно пускане на парното. Подаването на топлинна енергия ще започне първо към училища и детски градини, а след това и към административните и жилищни сгради. Жителите на столицата трябва да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела.

Бургазлии ще могат да се възползват от парното от утре. "Топлофикация - Бургас" АД започва поетапно включване на отоплението, считано от 10 ноември. Топлоподаването ще бъде пуснато приоритетно към сградите от образователната инфраструктура (детски градини, ясли и училища) и лечебните заведения. Едва след това ще се пристъпи към захранване на жилищните сгради.

В Перник пускането на парното отопление започна вчера. Топлината на перничани е гарантирана през зимата, увери изпълнителният директор на "Топлофикация - Перник". Предприятието разполага с въглища на склад за месец и половина работа на топлоцентралата без никакви доставки. В Топлоелектрическата централа "Република" се горят предимно местен кюмюр и обогатени лигнитни въглища от Западномаришкия басейн. От дружеството се надяват на безавариен отоплителен сезон след направената масивна профилактика на съоръженията през лятото. Над 20 хил. са абонатите на "Топлофикация" в Перник.

До края на тази седмица ще бъде пуснато отоплението в старозагорските детски ясли и детски градини. Това съобщи за БТА зам.-кметът Иванка Сотирова. Тя уточни, че парното постепенно ще бъде пуснато и в учебните и социални заведения на територията на общината. Почти всички детски заведения, училища и социални домове на територията на Стара Загора са газифицирани.

Зимата настъпва - как ще се отопляват домакинствата по региониВ Смолян най-евтино ще е отоплението на дърва. Почти двойно е повишен интересът към закупуване и монтаж на соларни инсталации

От този понеделник и EVN Топлофикация Пловдив започна поетапно подаване на топлинна енергия за всички свои битови и стопански клиенти. Пускането на отоплението ще се осъществи поетапно. То ще бъде пуснато първо в детските градини, училищата и лечебните заведения. След това парното ще бъде пуснато и в обществените и жилищните сгради

Топлофикациите припомнят, че запълването на вътрешните отоплителни инсталации трябва да се извърши при отворени радиаторни и термовентили.