Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че според него си струва американските власти да проучат отношенията на предприемача и собственик на социалната мрежа Twitter Илон Мъск с други държави, съобщава Reuters.

"Мисля, че сътрудничеството и/или техническите връзки на Мъск с други държави си струва да бъдат проучени", e казал Байдън на пресконференция в Белия дом. "Не казвам, че той върши нещо нередно, просто казвам, че си струва да бъдат проучени."

Байдън е направил това изявление в отговор на въпрос дали смята, че Мъск е заплаха за националната сигурност, както и дали придобиването на Twitter от него с помощта на саудитски конгломерат не трябва да бъде разследвано от американските власти.

Най-големите инвеститори в Twitter, след като Илон Мъск купи компаниятаСред тях е Чангпенг Жао - главният изпълнителен директор на Binance Миналия месец Белият дом обяви като неверни съобщенията, че САЩ обсъждат свързан с националната сигурност преглед на някои от начинанията на Мъск, включително придобиването на Twitter.

Сделката предизвика опасения, че той може да се сблъска с натиск от други страни, които се опитват да контролират онлайн речта, пише Reuters.

Като главен изпълнителен директор на производителя на електрически автомобили Tesla, Мъск смята Китай за ключов пазар и важна производствена база. Производството на Tesla във фабриката в Шанхай представлява около половината от глобалните доставки на компанията миналата година.

По-рано Мъск коментира напрежението между Китай и Тайван в полза на Пекин. Мъск също така съобщи, че Китай е потърсил гаранции, че той няма да предлага интернет услугата Starlink на SpaceX в Тайван.


Мъск обяви, че ще продължи да плаща достъпа до Starlink в УкрайнаВъпреки че Starlink продължава да губи пари, ще продължим да финансираме безплатно правителството на Украйна, каза Мъск Като главен изпълнителен директор на ракетната и сателитна интернет компания SpaceX, Мъск също така беше заявил, че SpaceX не може безкрайно да финансира Starlink в Украйна. После обаче промени мнението си и каза, че ще продължи да го прави. Това стана след като CNN информира, че Мъск е поискала от Пентагона да плаща достъпа на украинците до Starlink. Услугата помага на цивилни и военни да останат онлайн по време на войната с Русия.

Иън Бремър, ръководител на консултантската компания за политически рискове Eurasia Group, писа в Twitter, че Мъск му е казал, че е говорил директно с Путин за Украйна. Мъск отрече тези твърдения.