Заведенията на веригата за бързо хранене McDonald's в Беларус ще бъдат преименувани на "Вкусно - и точка", съгласно сделка, оповестена днес, съобщава Reuters.

Това се случва пет месеца след като американската верига за бързо хранене напусна съюзника на Минск – Русия – заради нахлуването й в Украйна,

Съгласно сделката 25-те ресторанта на McDonald's в Беларус, всички управлявани от местен лицензополучател, ще бъдат ребрандирани като "Вкусно - и точка". Под същото название функционират сега и бившите обекти на McDonald's в Русия, които бяха закупени от местен оператор през май тази година, след като веригата реши да прекрати бизнеса си в страната заради войната в Украйна.

Първият обект на американската верига за бързо хранене е открит в Русия на 31 януари 1990 г.

"Поради големи местни проблеми с доставките, вече не е възможно нашият лицензополучател да продължи да работи в Беларус", съобщават от американската компания, като обясняват, че "в резултат на това лицензополучателят ще спре да носи името на McDonald's, или да сервира нашето меню".

"Вкусно - и точка" заяви, че чрез решението да се позиционира и в двете страни, ще позволи да се запазят повече от 2000 работни места в Беларус, "като същевременно ще продължи да изпълнява всички предишни ангажименти към служителите".

Очаква се ребрандирането на беларуските заведения за бързо хранене да се случи в рамките на "няколко седмици". Дотогава те ще продължат да работят под името McDonald's.