Международната общност договори донорски пакет от 1,1 млн. евро за подобряване на противопожарната безопасност в забранената зона на Чернобилската атомна централа. Новият грант ще осигури основно оборудване за борба с горските пожари в 30-километровата зона по план, представен от украинските власти и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Одобреният днес портфейл ще бъде предоставен през Сметката за международно сътрудничество в Чернобил (ICCA), управлявана от ЕБВР.

Спешното финансиране за противопожарно оборудване се налага след руската окупация от февруари до април тази година, когато над 90% от специализираната техника е била унищожена или ограбена.

„Руската военна окупация на площадката на атомната електроцентрала в Чернобил остави следи от опустошение. Инфраструктурата, необходима за поддържане на операциите в най-уязвимото ядрено съоръжение в света, беше критично повредена. ЕБВР има дълга история на подкрепа за извеждането от експлоатация и безопасността на Чернобил и бихме искали да сме сигурни, че постигнатият напредък чрез търпеливо международно сътрудничество не е застрашен“, отбеляза Балтазар Линдауер, директор на отдела за ядрена безопасност на ЕБВР. Според него горските и торфищните пожари в забранената зона около централата са огромен проблем поради радиоактивното замърсяване на територията след аварията в Чернобил през 1986 г.

През април 2020 г. около 50 000 хектара гори и храсталаци, представляващи около 20% от тази територия, бяха унищожени от пожари. Няколко месеца по-късно по искане на правителството на Украйна бе създаден специален международен фонд за финансова подкрепа на цялостен план за третиране на радиоактивните отпадъци и отработеното ядрено гориво от авариралата атомна централа, администриран от ЕБВР.