Стотици служители на Twitter се очаква да напуснат изпадналата в затруднение социална мрежа след ултиматума на новия ѝ собственик Илон Мъск работещите да се подготвят за многочасова работа на високи обороти или да напуснат, предаде Reuters.

Рано в сряда Мъск е изпратил имейл до служителите на Twitter, в който заявява: „Занапред, за да изградим пробив в Twitter 2.0 и да успеем в един все по-конкурентен свят, ще трябва да бъдем изключително твърди“. Точният термин, който той използва, е „хардкор“.

Служителите са призовани да кликнат върху „да“, ако искат да останат. Неотговорилите до 17ч. в четвъртък ще се смятат за напуснали и ще получат обезщетение, се казва в имейла.

В анкета на приложението Blind за работното място, което потвърждава самоличността на респондентите чрез служебните им имейли и дава възможност за анонимно споделяне на информация, 42% от 180 анкетирани са избрали отговор „Решавам да напусна, свободен съм“.

Една четвърт са казали, че са избрали да останат „с неохота“ и едва 7% споделят: „кликнах върху „да“, за да остана, защото съм упорит („хардкор“)“.

В друго допитване на Blind за това каква част от служителите ще напуснат, повече от половината анкетирани са казали, че според тях това ще са поне 50% от работещите в компанията.

В частна Slack група за настоящи и бивши служители на Twitter, около 360 души са казали, че се присъединяват към нов канал, наречен „Доброволно уволнение“, споделя друг източник.

Друг източник на Reuters казва, че хората от цял екип са решили да направят скока заедно и всички вече са напуснали.


Мъск към служителите на Twitter: „Икономическата картина пред нас е ужасна“Мъск изпрати имейли до служителите, в които очертава мрачна финансова картина за компанията и нови промени, включително край на дистанционната работа
Въпреки че не е ясно колко точно служители са избрали да останат, числата подчертават нежеланието на много служители да продължат да бъдат част от компания, от която Мъск побърза да уволни половината от служителите си, включително висшето ръководство, и безмилостно променя културата, настоявайки за дълги часове работа и интензивно темпо.

Компанията е уведомила служителите си, че ще затвори офисите си и ще ограничи достъпа до понеделник, според два източника. Снощи служители по сигурността в Twitter са започнали да гонят хора от работните им места, съобщава друг източник.

Мъск е влязъл в Twitter късно в четвъртък и е казал, че не се притеснява от оставките, тъй като "най-добрите хора остават".

По информация на Reuters той е провел срещи с някои от високопоставените служители в опит да ги убеди да останат, казват пред агенцията напуснал и останал служител, които са във връзка с колегите си.

Собственикът на платформата също така е заявил, че Twitter е достигнал най-високото ниво на използване от потребители за всички времена. Той написа това и в профила си в платформата.

В същото време в очевиден удар срещу призива на Мъск към служителите да бъдат „хардкор“, няколко напускащи инженери се описаха в профилите си в Twitter като „меки инженери“ или „бивши хардкор инженери“.

Според Reuters напускащите включват много служители от инженерното звено, отговорни за предотвратяването на прекъсвания на услугите. Това повдига въпроси относно стабилността на платформата.

В четвъртък вечерта версията на приложението Twitter, използвана от служителите, е започнала да се забавя, според източник на агенцията. Той казва, че публичната версия на Twitter е изложена на риск от сриване през нощта.

Докладванията за прекъсвания на Twitter са се повишили рязко от по-малко от 50 до около 350 съобщения в четвъртък вечерта, според платформата Downdetector, която проследява прекъсванията на сайтове и приложения.