Икономиката на Русия най-накрая не издържа и 8 месеца след нахлуването в Украйна изпадна в рецесия. Брутният вътрешен продукт на страната е паднал с 4% през третото тримесечие на годината спрямо същия период на миналата година, по данни на Руската статистическа агенция Росстат, цитирани от Business Insider. Това е второто поредно свиване на икономиката след регистрирането понижение от 4,1% на годишна база през второто тримесечие. Това означава, че Русия е изпаднала в техническа рецесия след две поредни тримесечни свивания.

Въпреки че дефиницията в учебника не е непременно показателна за сериозен спад. Свиването на БВП на Русия през третото тримесечие е по-слабо от очакваните 7 на сто.

В изявление Елвира Набиулина, гуверньор на Руската централна банка, подчерта, че страната трябва да разгледа икономическата ситуация „много трезво с отворени очи” и да бъде подготвена за всяко развитие, предаде информационната агенция Интерфакс.

„Да, ситуацията може да се влоши, ние разбираме това. Необходимо е незабавно преструктуриране на икономиката“, заяви пред депутатите от Думата Набиулина. Централната банка прогнозира икономиката на страната да се свие с 3-3,5% през 2022 г.

САЩ повече няма да третират Русия като пазарна икономикаРешението отменя статута, предоставен през 2002 г. на Москва, който ограничаваше изчисляването на антидъмпинговите мита върху руските стоки.

Сривът на руската икономика е резултат от месеци натиск и засилване на санкциите срещу Москва заради войната в Украйна. Международните компании масово напуснаха Русия, а голяма част от нейните валутни и златни резерви бяха замразени.

И докато твърдите цени на енергията подкрепиха икономиката за известно време, вълната изглежда се обръща - отчасти поради заповедта за частична мобилизация на президента Владимир Путин, която накара мнозина да напуснат страната.