Президентът на Европейската централна банка Кристин Лагард предупреди днес, че може да се наложи банката да повиши основния лихвен процент до нива, ограничаващи икономическия растеж, вместо просто да оттегли програмите за стимулиране, предаде Associated Press..

Пред участниците в Европейския банков конгрес във Франкфурт Лагард очерта усилията на институцията да овладее рекордната инфлация в 19-те страни, които използват еврото.

"В крайна сметка ще повишим лихвените проценти до нива, които своевременно ще доведат до снижаването на инфлацията до средносрочната ни цел", каза президентът на ЕЦБ. „Колко далеч и колко бързо трябва да стигнем, ще определят перспективите за инфлация“, коментира тя.

Целта на ЕЦБ е да поддържа инфлацията на нива от около 2% на годишна основа. Данните за октомври обаче сочат, че инфлацията в еврозоната достига до 10,6% на годишна база. Това е най-високото ѝ равнище от началото на нейното отчитане през 1997 г., отбелязва AP.

В Германия, най-голямата икономика в Европа, годишната инфлация достига 10,4%, припомня DPA.


Дълбока рецесия и трудно и бавно възстановяване Потребителското доверие е спаднало до рекордно ниско ниво през септември
Инфлацията се подхранва от високите цени на природния газ, причинени от ограничаването на доставките на газ от Русия заради войната в Украйна, както и от нарушените вериги на доставки на части и суровини заради възстановеното търсене след отпадането на ковид ограниченията, посочва AP.

След като изчака продължително време, без да повишава основните лихвени проценти, ЕЦБ започна да ги вдига ударно през юли в опит да се справи с бързо растящата инфлация. Анализатори очакват централната банка отново да вдигне лихвите на заседанието си на 15 декември.

"Лихвените проценти са и ще останат основният инструмент за коригиране на нашата парична политика", заяви Лагард.

Тя предупреди, че се увеличават рисковете от настъпване на рецесия въпреки някои положителни данни за БВП на отделни страни, които бяха огласени неотдавна и изненадаха редица анализатори.

Централните банкери поеха към През последните две седмици няколко водещи централни банки дадоха да се разбере, че са готови да сменят курса
Президентът на ЕЦБ предупреди правителствата на отделните страни да внимават при отделянето на средства в подкрепа на потребителите и бизнеса, засегнати от високите цени на енергията. Тя каза, че подобна финансова помощ трябва да бъде временна и да бъде насочена към хората, които най-много се нуждаят от нея. В противен случай увеличаването на парите в обращение може да стимулира потреблението, което да повиши още повече инфлацията. Освен това увеличените енергийни помощи ще намалят мотивацията на хората да пестят енергия, смята Лагард.

Тя отбеляза, че през последното десетилетие ЕЦБ е изкупила големи количества европейски държавни облигации в усилията си да стабилизира икономиката на еврозоната. Сега ЕЦБ трябва да продаде тези държавни облигации, за да "разтовари" счетоводния си баланс.

"През декември ще изложим основните принципи, от които се ръководим при намаляването на обема на облигации, които притежаваме", каза Лагард, визирайки следващото заседание на ЕЦБ на 15 декември.

Чрез изкупуването на държавните им облигации, централната банка на еврозоната "наля" огромни суми в тези страни. Сега започва да "ги изтегля", отбелязват анализатори.