Екип на Международната агенция по атомна енергетика (МААЕ) влиза в АЕЦ „Запорожие” за нова инспекция след масираните руски атаки върху съоръжението през почивните дни.

„Повтарящите се обстрели на площадката на украинската атомна електроцентрала Запорожка повредиха сгради, системи и оборудване, като някои от експлозиите са близо до реакторите”, посочи нейният генерален директор Рафаел Мариано Гроси . Той описа обстрела като един от най-интензивните от началото на войната.

Нивата на радиация във военната зона са нормални и няма съобщения за жертви. Външните електрозахранвания на централата, които няколко пъти бяха прекъсвани по време на конфликта, не са засегнати.

„Новините от нашия екип са изключително обезпокоителни. На площадката на тази голяма атомна централа имаше експлозии, което е напълно недопустимо. Който и да стои зад това, трябва да спре незабавно. Както съм казвал много пъти преди, играете си с огъня“, категоричен е Гроси.

Той поднови призивите към двете страни в конфликта да се споразумеят и във възможно най-кратки срокове да въведат зона за ядрена безопасност и сигурност около атомната централа – нещо, за което настоява от месеци по време на консултациите с двете воюващи страни.

„Няма да се откажа, докато тази зона не стане реалност. Както показва продължаващият очевиден обстрел, това е необходимо повече от всякога“, подчерта Гроси.

Опасността от втори Чернобил расте. Какво се случва с АЕЦ Запорожие?Украинската АЕЦ

Според експертите на МААЕ ръководството на обекта съобщава за щети на няколко места, включително сграда за съхранение на радиоактивни отпадъци, спринклерни системи за охлаждащо езеро, електрически кабел към един от реакторите, резервоари за съхранение на кондензат и мост между друг реактор и неговите спомагателни съоръжения сгради.

„Отново имахме късмет, че не се случи сериозен ядрен инцидент. Следващия път може да нямаме такъв късмет. Трябва да направим всичко по силите си, за да сме сигурни, че няма да има следващ път“, отбеляза шефът на МААЕ, настоявайки за спешни мерки за предотвратяване на авария, които е съгласувал със световни организации и лидери.

„Въпреки че ключови системи за ядрена безопасност и сигурност в централата не са нарушени, обстрелът се приближи опасно близо до тях. Говорим за метри, а не за километри. Който обстрелва Запорожката атомна електроцентрала, поема огромни рискове и залага живота на много хора“, предупреди генералният директор на МААЕ. Неговите хора днес ще направят оценка на щетите и на въздействието на обстрела върху съоръжението.