Четирима експерти на Международната агенция за атомна енергия (МААE) оцени щетите, причинени от интензивния обстрел на АЕЦ „Запорожеие” в Украйна. Те потвърдиха, че въпреки тежестта на атаките, ключовото оборудване е останало непокътнато и ядрената безопасност не е под риск, съобщи генералният директор Рафаел Мариано Гроси.

Екипът потвърди, че състоянието на шестте реакторни блока е стабилно и е потвърдена целостта на отработеното и прясното гориво и ниско, както и на хранилищата с радиоактивни отпадъци.

Независимо от това, експертите на Агенцията признаха за големи щети, нанесени на съоръжението. „Това е основна причина за безпокойство, тъй като ясно демонстрира интензивността на атаките срещу една от най-големите атомни електроцентрали в света“, подчерта Гроси.

Екипът е докладвал за повреда на резервоари за съхранение на кондензат, на главния път около реакторите, върху железопътна линия на площадката и др. Експлоатационният и поддържащият персонал вече е започнал да отстранява щетите, информира МААЕ.

МААЕ влиза в АЕЦ „Запорожие” за нова инспекцияЕкип влиза в АЕЦ „Запорожие” за нова инспекция след масираните руски атаки върху съоръжението през почивните дни

Атаките срещу централата са преустановени, но е обстрелван близкия град Енерходар и индустриалната зона. Мениджмънтът на АЕЦ „Запорожие” е потвърдило, че четири от реакторите са в състояние на студено спиране, а останалите два – в горещо, като продължават да произвеждат пара и топла вода за площадката и Енерходар, където живеят много работници от централата и техните семейства.

След подновяването на атаките генералният директор Рафаело Мариано Гроси поднови консултациите си за създаване на защитна зона около централата.