„Айгър е най-подходящ да ръководи Disney на фона на промените, настъпващи в индустрията. По време на мандата си в Disney, той успя да увеличи пазарната капитализация на компанията пет пъти“. С тези думи Сюзън Арнолд, председател на борда на директорите на Disney обяви преди дни завръщането на Боб Айгър начело на компанията. Той изпълняваше тази роля в продължение на 15 години, докато не беше сменен през 2020 г. от Боб Чапек.

Вместо очакваните резултати обаче под ръководството на Чапек разходите на компанията постоянно растат, а акциите – падат, за да се стигне в крайна сметка до срив от 41% за тази година.

Кое прави разликата между 41% спад на акциите и петорен ръст на пазарната капитализация на една компания? Отговор на този въпрос дава историята на Боб Айгер.

От синоптик до оперативен директор

Баща на четири деца, с изключително сериозно отношение към здравословния начин на живот, известен с това, че се отказва от заплатата си в Disney заради загубите на компанията по време на пандемията – историята на Боб Айгер е пример за това как упоритостта и постоянството могат да се окажат ключ към сбъдването на мечтите.

Роден в семейство на ветеран от Втората световна война, професор по реклама и връзки с обществеността, и гимназиална учителка, Айгер израства в Оушънсайд, Калифорния и обича книгите от малък. Това му носи бакалавърска степен в специалност „Телевизия и радио“ в нюйоркския Ithaca College.

Започва медийната си кариера през 1972 г. като водещ на Campus Probe, телевизионно шоу към телевизията на колежа. По това време мечтата му е да стане водещ на новини, докато на практика в продължение на пет месеца работи за синоптичната прогноза.

През 1974 г. Айгър се присъединява към American Broadcasting Company (ABC), като първата му работа е нискоразрядна и взима 150 долара на седмица. Той обаче чака търпеливо своя момент и той идва по време на Зимните олимпийски игри в Калгари през 1988 г.

Заложи ли Disney на рисково хитово продължение с връщането на Боб Айгър?След завръщането на Боб Айгър като главен изпълнителен директор акциите на Disney поскъпнаха с повече от 6%

Тогава бъдещият шеф на Disney заема позицията на старши програмен изпълнителен директор, а първоначално спортния форум въобще не му помага да се справи със задачите си. Лошото време и множеството забавени стартове поставят сериозни предизвикателства пред телевизионните екипи да запълнят програмите си. Затова и екипът на Айгер се фокусира върху човешки истории като тази на ямайския отбор по бобслей.

В крайна сметка събитието носи рекордни рейтинги за ABC, а представянето на Айгер под напрежение не остава незабелязано и трасира бляскавата му кариера в телевизията. През 1989 г. той е назначен за ръководител на ABC Entertainment, между 1993 г. и 1994 г. става президент на ABC Network Television Group и е назначен за старши вицепрезидент на компанията-майка на ABC - Capital Cities/ABC.

В крайна сметка, през 1994 г. Айгер става президент и главен оперативен директор.

Времето минава, Айгър расте

Пет години след като Walt Disney Company придобива Capital Cities/ABC през 1995 г. и я преименува на ABC Inc., Боб Айгер вече е президент и главен оперативен директор на голямата компания, като над него остава само председателят и главен изпълнителен директор Майкъл Айснер.

Самият Айснер е свален от поста през 2005 г., слад като няколко от членовете на борда правят кампания „Спасете Disney“. На 13 март 2005 г. вакантната позиция на главен ръководител е заета от Боб Айгер, с което започва серия от знакови придобивани, целящи да затвърдят позициите му.

През 2006 г. Disney придобива студиото за анимация Pixar за 7,4 милиарда долара. Три години по-късно същата съдба има и Marvel Entertainment и свързаните с него активи за 4 милиарда долара.

През октомври 2012 г. Айгър подписва сделка с филмовия продуцент Джордж Лукас за закупуване на Lucasfilm за 4 милиарда долара след няколкомесечни преговори. В резултат на това Disney придобива правата върху мултимедийните франчайзи „Междузвездни войни“ и „Индиана Джоунс“, което изстрелва финансовите постъпления на компанията в небесата.

Тези действия на Боб Айгър и начинът, по който управлява компанията като цяло, му носят приза „Бизнесмен на годината“ на американското списание Time през 2019 г., а година по-късно е приет в Залата на славата на телевизията.

Но скандали не липсват

Въпреки главоломното развитие по време на неговия първи период като ръководител Disney също така става обект на множество критики и съдебни дела. През 2014 г., например, аниматорът Кели Уилсън съди компанията за плагиатство, твърдейки, че тийзърът на „Леденото кралство“ е подобен на неин късометражен филм, наречен „Снежния човек“. След четири месеца съдебни битки в крайна сметка Уилсън печели делото.

През 2017 г., година след излизането на анимационния филм на Disney „Зоотрополис“, сценаристът и продуцент Гари Голдман съди компанията с твърдение, че е представил подобна идея на студиото веднъж през 2000 г. и отново през 2009 г. Т.е. според него идеята му е открадната и реализирана без негово участие.

По време на ръководството на Боб Айгър Disney е атакувана и от ЛГБТ общността, която смята, че анимационните филми на компанията стереотипизират темите, свързани с хората с различна сексуална ориентация.

Тези скандали обаче не променят факта, че Боб Айгър е един наистина успешен бизнесмен и ръководител. През 2022 г. неговото финансово състояние се оценява на стотици милиони долари. А спомняте ли си колко беше първата му заплата?

Иван Гайдаров