Германия прави нов опит да привлече в страната талантливи чуждестранни работници в страната. Вчера Олаф Шолц обяви планове за реформа на имиграционната система на Германия и законите за гражданството, съобщи Politico.

Канцлерът изрази за пореден път подкрепата си за плановете на министъра на вътрешните работи Нанси Фейзер за преразглеждане на правилата, за да улесни натурализацията на имигрантите, които той похвали, че играят важна роля за възстановяването и укрепването на Германия.

Цифрите за натурализация в Германия са в застой - едва 1,3 придобити свидетелства за гражданство на 1000 души. Според Евростат това е под средното за ЕС от 1,6 на 1000.В момента Берлин търси висококвалифицирана работна ръка от чужбина, за да запълни огромното количество свободни работни места. В момента то е най-високото за всички времена - 853 315 свободни места са отчетени през 2022 г. до октомври, според фирмата за анализ на данни Statista.

От думите на канцлера Шолц стана ясно още, че тази сряда неговият кабинет ще вземе решение по „ключови точки“ за реформата на имиграцията на квалифицирана работна ръка. Той каза, че ще бъде въведена „прозрачна, небюрократична“ точкова система, каквато отдавна е стандартна практика в други страни. Освен това ще стане по-лесно за чужденците да започнат обучение или професионално обучение.

Според плановете на Фейзер за реформа на закона за гражданството на имигрантите ще бъде разрешено да имат двойно гражданство. Освен това те ще могат да станат натурализирани германци след пет години вместо след осем, според проект от 39 страници на плана, прегледан от някои медии в миналия петък.

В случай на „специални интеграционни постижения“, като доброволна работа или изключителни езикови умения, натурализацията ще бъде възможна след три години.

Децата, родени в Германия от родители чужденци, могат да станат германци, ако единият или и двамата им родители са били в Германия в продължение на пет, вместо осем години.

„Тези, които живеят и работят тук постоянно, също трябва да могат да гласуват и да бъдат избирани... с всички права и задължения, които вървят с това“, каза още Шолц.Той обаче предупреди, че има граници на способността на страната да абсорбира имигранти.

Германският министър на икономиката иска да отклони инвестициите от КитайГерманското правителство планира да насочи повече германски чуждестранни инвестиции към пазари извън Китай, за да намали зависимостта от втората по големина икономика в света

Не всички в Германия са съгласяват с промяната в политиката за имиграция и гражданство.

Критиките идват от опозицията, както и от благоприятния за бизнеса коалиционен партньор на Шолц, FDP.

„Продаването на германско гражданство не насърчава интеграцията“, каза опозиционният политик Александър Добринд от дясноцентристката ХСС.

Според други е твърде рано за такава широкообхватна реформа, добавяйки, че първо, репатрирането трябва да бъде наложено по-бързо.

Проектозаконът за реформата на гражданството ще бъде съгласуван в правителството в следващите няколко дни и обсъден от кабинета скоро.