Последният месец на 2022 г. вече започна. Само няколко седмици ни делят от една нова календарна година, през която светът очаква премиерата на куп луксозни, супербързи и технологични автомобили. Преди обаче да отправим поглед към бъдещето, добре е да оформим окончателна оценка относно наличното досега. Така стигаме до класацията на петте най-бързи електрически автомобила на света, съставена от Well.

Факт е, че електрическите суперавтомобили се превърнаха в почти отделен сегмент в автомобилната индустрия. Определяни като бъдещето, те идват с много големи заявки и са призвани да оставят бензина и дизела в историята.

Pininfarina Battista

Мнозина ще свържат Pininfarina с дизайна на над 100 различни модела Ferrari. Сега марката има свой автомобил и това е Battista - електрическо возило с мощност 1877 к.с., което ускорява от 0 до 100 км/ч за 2 секунди. Максималната му скорост е 350 км/ч.

Цена: 2,2 милиона долара.

Lotus Evija

Пускането на пазара на Evija отвори нова глава в историята на Lotus, която постави началото на бъдещите електрически хиперавтомобили.

В момента Evija е най -бързият и най-тихият модел на британския производител. Оборудван е с четири електрически мотора, генериращи обща мощност от 1972 к.с.
Evija ускорява от 0 до 100 км/ч за по-малко от 3 секунди.

Цена: 2 милиона долара

Extreme Fulminea

Automobili Estrema е производител на автомобили, специализиран в производството на електрически спортни автомобили. Компанията е основана през 2020 г. от предприемача Джанфранко Пицуто. Моделите й се отличават с екстремност и зашеметяваща екзотика.

Fulminea на този етап е най-интересният проект на марката.Снимка: fulminea.com

Колата разполага с четири електрически мотора с обща мощност 2040 конски сили, благодарение на които ускорява от 0 до 321 км/ч за по-малко от 10 секунди. Fulminea също има впечатляващ пробег от 520 км.

Цена: 2 милиона долара

Rimac Nevera

Тази компания е доказателство, че може да навлезеш на глобалния пазар буреносно. Най-новият й модел Nevera е връх в технологичната мисъл на производителя.

Автомобилът е с електрическо задвижване, състоящо се от четири двигателя с обща мощност 1914 к.с. В резултат на това Nevera ускорява от 0 до 100 км/ч за 1,85 секунди и достига 160 км/ч само за 4,3 секунди. Возилото може да преодолее бариерата от 300 км/ч само за 9,3 секунди, а според спецификациите на производителя максималната скорост на движение е внушителните 412 км/ч.

Впечатляващото при Nevera е, че всеки негов компонент е създаден от нулата.

Цена: 2 милиона евро

Aspark Owl

Aspark Owl е първият електрически хиперавтомобил в Япония и вероятно най-загадъчният автомобил в списъка. Той беше представен за първи път през 2018 г., като дизайнът му беше последователно освежаван от марката, въпреки че колата никога не е била пускана в продажба. Досега.В момента Aspark Owl се предлага със специална поръчка за над 2,9 милиона долара. За тази сума получавате мощен двигател с около 2012 к.с. и най-доброто ускорение в света. Според официалната информация на производителя автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч за 1.72 секунди. Rimac, победен си! Вероятно Aspark Owl щеше да блесне на челно място и по максимална скорост, но на този етап тя е ограничено до 400 км/ч.

Цена: около 3 милиона евро