Американското разузнаване очаква военните действия в Украйна да се развиват с по-бавни темпове през следващите няколко месеца. То също така не вижда доказателства за сломяване на украинската воля за съпротива въпреки руските атаки срещу енергийна и друга критична инфраструктура на фона на настъпващата зима.

Това каза директорката на Националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс, цитирана от Reuters. Хейнс говори на ежегодния Национален форум за отбрана "Рейгън" в Сими Вали, щата Калифорния.

"Вече наблюдаваме своеобразно забавяне на темповете на конфликта и очакваме това вероятно да продължи през следващите месеци", каза Аврил Хейнс.

Тя прогнозира, че както украинската, така и руската армия ще се опита да се преоборудва и да попълни запасите си, за да се подготвят за контраофанзива след края на зимата. На този етап Хейнс смята, че е по-вероятно Украйна да се подготви по-добре от Русия през този период.

Според директорката на Националното разузнаване на САЩ руският президент Владимир Путин е бил изненадан, че въоръжените сили на страната му не са постигнали повече след инвазията си в Украйна, но въпреки това неговите политически цели за съседната страна не са се променили.

САЩ обмислят изпращането на ново и евтино ударно оръжие за УкрайнаПредложената от Boeing система се нарича Хейнс коментира също, че изглежда Русия изразходва военните си запаси „доста бързо“. “Нашето усещане е, че страната не е способна да произвежда локално това, което изразходва на този етап“, каза тя и допълни, че Русия търси боеприпаси от други страни.

По думите ѝ САЩ са "забелязали известно движение" в доставките на боеприпаси от Северна Корея, "но не много на този етап". Хейнс заяви също, че Иран е доставил на Русия дронове, като Москва търси и други видове прецизни боеприпаси от Техеран, нещо, което би било „много обезпокоително по отношение на техния капацитет“.