Има всички шансове България да се присъедини към Шенген догодина, каза днес пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в Албания в Среща на високо равнище ЕС – Западни Балкани.

Той изрази това мнение в резултат от разговорите с двете страни, които все още имат колебания във връзка с присъединяването на България към Шенген – Австрия и Нидерландия, макар че не ги назова поименно, отбелязва БТА.

„Продължавам да обсъждам темата Шенген и с двамата лидери. Ние продължаваме да работим на всички нива на дипломацията, но трябва да се свърши работата и в България. Моят апел към всички политически партии е тази тема да не се политизира. Нека не се използва за лична разправа между партийни лидери“, каза президентът.

Той посочи, че има нещо много важно, което трябва да се свърши, а именно този парламент да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа.

Има всички шансове догодина България да се присъедини към Шенгенското пространство, но това до голяма степен зависи от нас и от това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията - без емоции и най-вече без емоции вътре в България, отбеляза президентът.

Той посочи, че в определени страни от ЕС има наслоени с години настроения срещу България. „Тези настроения, мога да кажа предубеждения - къде основателни, къде - не, много трудно се пречупват. Затова ние работим активно с всички средства на дипломацията“, каза държавният глава и изрази увереност, че ако има усилия в парламента и в правителството, както е и в президентската институция, „ние ще успеем“.

Междувременно Австрия продължава да държи на позицията си да гласува против приемането на България и Румъния в шенгенското пространство в четвъртък. Правителството не приема и алтернативен вариант двете страни да бъдат допуснати през лятото на 2023 г., след покриването на определени условия. Това става ясно от интервю на говорител на вътрешния министър Герхард Карнер за виенския Kleine Zeitung. "Австрия ще блокира приемането на Румъния и България в Шенгенското пространство на Съвета на вътрешните министри в четвъртък. Хърватия обаче получи зелена светлина", пише изданието. Карнер обяви миналата седмица одобрението за Хърватия да е член от 1 януари 2023 г. и несъгласието си за България и Румъния.

Нидерландското правителство реши на заседание миналата седмица, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген. След заседанието министърът на външните работи на Нидерландия Вопке Хукстра заяви, че все още е "твърде рано" да се постигне съгласие за присъединяването на България. Според него Нидерландия може да преразгледа въпроса, едва когато стане ясно, че в България има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.