Великобритания е в очакване правителството да обяви едни от най-големите промени във финансовата регулация за последните три десетилетия. Отсега планираните облекчения се описват като втори "Голям взрив" - препратка към дерегулацията на финансовите услуги от правителството на Маргарет Тачър през 1986 г., съобщи BBC.

Очакванията са да се разхлабят правилата за банките, въведени след финансовата криза през 2008 г., когато някои от тях бяха изправени пред колапс. Промените ще бъдат представени като пример за свободата след Брекзит да се адаптира регулацията специално към нуждите и силните страни на икономиката на Обединеното кралство. Те имат както своите поддръжници, така и своите критици. Последните например алармират, че страната забравя уроците от финансовата криза.

Едно от действащите правила досега бе задължението банките да отделят своите подразделения за кредитиране на дребно от своите по-рискови инвестиционни операции, както и правилата, регулиращи наемането, наблюдението и санкционирането на висши финансови ръководители. Правителството вече обяви, че ще премахне тавана за бонусите на банкерите и ще позволи на застрахователните компании да инвестират в дългосрочни активи като жилища и вятърни паркове, за да стимулират инвестициите и да подпомогнат дневния си ред за изравняване.

Промените ще отключат инвестициите в нашата икономика, за да осигурят работни места и възможности за британския народ, заяви канцлерът Джеръми Хънт. До часове той ще обяви пакет от повече от 30 регулаторни реформи.

„Напускането на ЕС ни дава златна възможност да променим нашия регулаторен режим и да разгърнем пълния потенциал на нашия страхотен сектор на финансовите услуги“, добави Хънт.

Една от целите на новите регулации е и да подобри привлекателността на Лондон за чуждестранните фирми. В момента се чака много дълго време за получаване на одобрение от регулатора.

Ще бъдат преразгледани и сложните правила за това как се плащат комисионни и услуги, като например изследвания. След финансовата криза големите банки бяха принудени да отделят или „изолират“ вътрешните си банкови операции (ипотеки, заеми и т.н.) от инвестиционните си банкови операции (излагане на собствените си пари на нестабилност на пазара), които се смятаха за по-рискови.

Как се създава успешна стартъп среда – на фокус ВеликобританияБританската столица остава единственият град в топ 7 извън САЩ или Китай

Част от реформите са насочени към средни банки като Virgin Money и TSB.

Възможно е също така да има нови правила относно обединяването на инвестиции заедно в търгуеми единици - процес, наречен секюритизация. Този процес беше инструмент за изострянето на финансовата криза от 2008 г., тъй като никой не знаеше къде се намират лошите дългове, така че всички спряха да дават заеми на всички.

Правителството също така ще обяви отново повече свобода за пенсионната и застрахователната индустрия да инвестира в дългосрочни, неликвидни активи - напр. социални жилища, вятърни паркове, ядрена енергия - което правителството ще каже, че помага за изравняването на амбициите им.

Не е изключено да има и правила за криптопазара. Обединеното кралство обаче, като център за крипто активи, не иска да е сред първите засега, предвид “кървавата баня” след колапса на FTX.

Джурасик парк на компаниите

Водещият мениджър на хедж фондове сър Пол Маршал от Marshall Wace наскоро описа лондонските финансови пазари като „Джурасик парк“ на старомодни компании и инвеститори. Сега те се борят да привлекат най-бързо развиващите се компании в света. Правителството ще настоява реформите да постигнат правилния баланс между стабилност и иновации.