Европейските банки, които оперират в България, дават добра оценка за пазарния потенциал на страната. За трета поредна година те отчитат по-висока възвръщаемост на активите от операциите и поради това считат, за оптимално текущото си пазарно позициониране.

Това научаваме от последното Проучване на банковото кредитиране с фокус върху Централна, Източна и Югоизточна Европа (CESEE), което Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), публикува днес. Докладът разглежда данни, събрани през септември 2022 г., и очертава очакваната траектория за следващите шест месеца по отношение на търсенето на кредити, условията на предлагане и кредитното качество.

Анализът сочи, че търсенето на заеми бързо се е подобрило у нас, особено в сегментите на малките фирми и потребителските заеми, след рязкото влошаване през първата половина на 2020 г. През следващите шест месеца обаче, ЕИБ очаква търсенето да се забави значително.

В доклада е отбелязано, че условията за предоставяне на кредити непрекъснато се подобряват през последната година във всички пазарни сегменти, след влошаването отпреди две години.

Достъпът до финансиране продължава да се подобрява и се дължи на високия, устойчив растеж на депозитите на домакинствата и в по-малка степен на ръст на корпоративните депозити.

„Необслужваните кредити отново се подобриха през последната година след влошаване през 2020 г., като по този начин се върнаха към положителната тенденция от четирите години преди пандемията. Очакванията за следващите шест месеца обаче са по-песимистичен”, правят уговорка анализаторите.

Те подчертават, че голям дял от българския банков сектор е контролирани от чужди банки със силна опора в региона, като UniCredit, OTP, KBC и ProCredit. Всички те оценяват, че пазарът има среден (80%) или висок потенциал (20%) и разглеждат пазарното си позициониране като задоволително (40%) или оптимално (60%).

Повишеното корпоративно търсене на ликвидност и търсенето на жилищни заеми от домакинствата доведоха до увеличаване на молбите за заеми в региона, се посочва в доклада. Банките очакват общото търсене на кредити да нарасне през следващите шест месеца, макар и с по-умерени темпове. Двигател ще бъде необходимостта от оборотен капитал за покриване на нуждите от ликвидност на компаниите. Инвестициите в дълготраен капитал и сегментите за търговия на дребно, включително за потребителски кредити и жилища, се очаква да намалеят.

Банките очакват условията за предлагане на кредити да се влошат значително през следващото полугодие. „Кредитните стандарти се затегнаха, особено на ипотечния пазар, заради последиците от войната в Украйна, по-високата инфлация, лихвените проценти и общото забавяне на икономиките. Следователно силното търсене на кредити ще бъде изправено пред по-строги условия на предлагане”, отбелязват авторите на доклада. Те очакват увеличение на необслужваните кредити, предвид неблагоприятните икономически перспективи.

„Въпреки неблагоприятните икономически очаквания, банките в Централна, Източна и Югоизточна Европа отново отчитат стабилен достъп до финансиране, благодарение на устойчивите подобрения във финансирането на депозити на дребно и корпоративни клиенти. В контекста на влошаващите се глобални условия, те очакват затегнати условия за предлагане и се подготвят за потенциално увеличение на необслужваните кредити“, подчерта Дебора Револтела, главен икономист в ЕИБ.