Анонимният графити артист Банкси обяви, че е направил 50 принта на свои картини, които ще бъдат продадени в подкрепа на Украйна.

Той анонснира съвместния проект с благотворителната организация Legacy of War Foundation в Instagram.

Продажбите ще бъдат ограничени - по една картина на клиент. Цената е 5000 британски лири на принт. Всяка картина е подписана.

През изминаващата 2022 г. артистът показа активност единствено с графити върху разрушени сгради и други обекти в Украйна.

Благотворителната организация обяви, че всеки принт е уникален. По време на творческия процес Банкси е оставил белези по всяка картина с нож за пица.

Средствата ще бъдат използвани за евакуация на хора от тежко засегнати от войната райони, както и за подпомагане на украинските граждани в трудната зима.

Изпълнителният директор на Legacy of War Foundation Джайлс Дъли каза, че средствата от продажбата на картините ще бъдат използвани незабавно за закупуване на линейки и превозни средства.

Банкси създаде нови графити върху стени на разрушени сгради в УкрайнаАртистът е рисувал върху сгради в Бородянка
Наскоро Банкси потвърди, че е бил в Украйна, като публикува графити от страната на страниците си в социалните мрежи. Сред тях беше изображение на руския президент Владимир Путин, повален от малко момче на мач по джудо - алюзия към библейската история за Давид и Голиат, напомняща за невероятния триумф на аутсайдера, както и намигване към известната любов на руския президент към бойното изкуство..