Китай подготвя мащабна подкрепа за индустрията си за производство на чипове. Портфейлът възлиза на 143 млрд. долара (1 трлн. юана), предаде Reuters.

Пекин планира да пусне един от най-големите си пакети от фискални стимули - главно под формата на субсидии и данъчни кредити за подпомагане на производството на полупроводници и за изследователски дейности през следващите пет години.

Пакетът от стимули вероятно ще бъде стартиран още през първото тримесечие на следващата година, съобщават източници, близки до Китайското правителство.

По-голямата част от финансовата помощ ще бъде използвана за субсидиране на покупките на местно полупроводниково оборудване от китайски фирми, главно заводи за производство на полупроводници. Те ще имат право на 20% държавна субсидия върху цената на покупките, поясниха източниците на изданието.

Програмата следва линията на Пекин, който обяви за свой политически приоритет развитието на независима индустрия за чипове.

Планът за фискална подкрепа идва в отговор на законопроекта за предоставяне на безвъзмездни средства в размер на 52,7 млрд. долара за производство и изследвания на полупроводници в САЩ, както и данъчен кредит за заводи за чипове, които се оценяват на 24 милиарда долара. Той бе подписан от президента на САЩ Джо Байдън през август.

С пакета от стимули Пекин има за цел да засили подкрепата за китайските фирми за чипове за изграждане, разширяване или модернизиране на местни съоръжения за производство, сглобяване, опаковане и научноизследователска и развойна дейност. Планът на китайските власти включва още преференциални данъчни политики за полупроводниковата индустрия в страната.