Съдебните власти на Бахамските острови отказаха да пуснат под гаранция Сам Банкман-Фрайд, основател на фалиралата борса за криптовалута FTX, който бе задърждан в понеделник в Насау.

Бившият изпълнителен директор на сриналата се криптоборса, облечен в син костюм без вратовръзка, наведе глава и прегърна родителите си, след като главният магистрат Джой Ан Фъргюсън-Прат каза, че има голям риск Банкман-Фрайд да избяга и за това трябва да остане в поправителна институция, а делото да бъде отложено до 8 февруари, когато се очаква да бъде разгледано екстрадирането му в САЩ, пише Reuters.

Американските власти повдигнаха обвинение на Банкман-Фрайд за „една от най-големите финансови измами в историята на САЩ” във вторник, припомня BBC News.

Бившият шеф на FTX изгради „къща от карти на основата на измама“, отбеляза вчера председателят на Комисията за сигурност и обмен (SEC) Гари Генслър.

От своя страна бившият криптобос обяви, че ще настоява да не бъде екстрадиран в САЩ. Ако бъде признат за виновен по всичките осем обвинения, той може да получи присъда 115 години затвор.

Основателят на FTX Сам Банкман-Фрайд е арестуван на БахамитеЗадържаният бивш главен изпълнителен директор на FTX ще се яви пред съда на Бахамските острови днес и ще отговаря за „финансови престъпления” Миналия месец FTX обяви фалит в САЩ, оставяйки много потребители неспособни да изтеглят средствата си. Според съдебна декларация FTX дължи на своите 50 най-големи кредитори почти 3,1 млрд. долара.

Сред най-сериозните обвинения срещу подсъдимия е, че е използвал милиарди долари на клиенти, за да подкрепи своята инвестиционна компания Alameda, което Банкман-Фрайд категорично отрече.

Американският прокурор от Манхатън Деймиън Уилямс на пресконференция подчерта, че случаят с криптоборсата е една от най-големите измами в историята на САЩ и показва колко лесно „можете да извършите измама по шорти и тениска на слънце“. „Всички тези мръсни пари бяха използвани в услуга на желанието на Банкман-Фрайд да купи двупартийно влияние и да повлияе на посоката на обществената политика във Вашингтон“, посочи Уилямс. Той обаче не спомена как американските власти възнамеряват да върнат Банкман-Фрайд от Карибите в САЩ, за да се изправи срещу обвинителния акт по осем точки, обявени от Федералния съд в Ню Йорк, предаде Bloomberg.

Строителят на къщи от карти Банкман-Фрайд е изправен пред осем обвинения Банкман-Фрайд е отклонявал клиентски средства от старта на FTX, за да подкрепи своя хедж фонд Alameda Research и за да направи рискови инвестиции, покупки на недвижими имоти и политически дарения Освен тях той ще отговаря по гражданско обвинение на група инвеститори, които са вложили над 1 млрд. долара в компанията, според ВВС.

Колкото до казуса с екстрадирането му в САЩ – такава правна възможност съществува, съгласно договор между двете страни. Повдигнатото обвинение в престъпление трябва да бъде признато и от двете юрисдикции, пише Bloomberg.

30-годишният предприемач основа FTX през 2019 г. по време на бума на търсенето на криптовалути, превръщайки я в една от най-големите борси за цифрови токени в света. Преди година Forbes определи нетното му състояние на 26,5 милиарда долара. Банкман-Фрайд заделяше значителни финансови средства за политически кампании в САЩ, медии и различни други начинания. Той стана един от най-големите дарители на Демократическата партия, като допринесе с 5,2 милиона долара за кампанията на президента Джо Байдън за 2020 г., припомня Reuters.