Международната агенция за атомна енергия ще осигури непрекъснато присъствие на експерти по ядрена безопасност и сигурност във всички атомни централи на територията на Украйна. За това се договориха генералният директор на МААЕ Рафаел Мариано Гроси и премиерът на Украйна Денис Шмихал на среща в Париж.

По време на срещата двамата са постигнали напредък по инициативата за създаване на зона за защита около Запорожката атомна електроцентрала, където МААЕ разположи постоянна експертна мисия преди повече от три месеца. Министърът на енергетиката на Украйна Херман Халущенко също участва в срещата.

„Въпреки че все още не сме там и е необходима още работа, аз съм все по-голям оптимист, че такава зона, която е от първостепенно значение, ще бъде договорена и приложена в близко бъдеще. Ще продължа консултациите си на високо ниво през следващите дни – както с Украйна, така и с Русия – с ясната цел това да стане възможно най-скоро. Не можем да си позволим да губим повече време”, “, категоричен е Гроси.

Генералният директор на МААЕ беше в Париж, за да присъства на международна конференция за Украйна Solidaires du peuple ukrainien, домакин на която бе френският президент Еманюел Макрон.

По искане на Украйна през последния месец МААЕ изпрати едноседмични мисии за ядрена безопасност и сигурност в трите други действащи атомни електроцентрали в Украйна – Хмелницки, Ровне и Южна Украйна – както и в Чернобил, мястото на най-голямата ядрена авария през 1986 г.

„Нашата мисия в Запорожката атомна електроцентрала показа жизненоважното значение на присъствието на МААЕ, за да наблюдава ситуацията и да дава технически съвети. Благодарение на това присъствие Агенцията предоставя на света безпристрастна, техническа и фактическа информация за събитията на място“, подчерта Гроси. Той добави, че разширяване и укрепване на ролята на МААЕ за ядрена безопасност и сигурност в страната сега е особено важно, когато енергийната инфраструктура на Украйна е изправена пред безпрецедентни предизвикателства в резултат на войната.