Е.Т. има нов дом. Оригиналният мехатронен модел на малкото извънземно от научнофантастичната класика на Стивън Спилбърг от 1982 г. „Извънземното“ (E.T. the Extra-Terrestrial) беше продаден през уикенда за зашеметяващите 2,56 милиона долара, според организаторите на търга, цитиани от CNN.

Моделът, създаден от майстора на специалните ефекти Карло Рамбалди, носител на "Оскар" през 1981 г., е бил продаден в рамките на търга "Икони и идоли: Холивуд", организиран от Julien's Auctions и Turner Classic Movies (TCM).

"Смятана за инженерен шедьовър, тази единствена по рода си аниматронна фигура, разполагаща с 85 точки на артикулация, предхожда появата на CGI (Computer Graphic Imagery) ефектите във филмопроизводството и е проектирана, разработена и конструирана през 1981 г.", гласи описанието на E.T.

Извънземното с големи очи, чиито движения включват мимики, движения на врата, както и известното посочване със светещия пръст, оживява благодарение на екип от аниматори, използващи електронни и механични елементи. Според обявата на търга Спилбърг описва модела на Е.Т. като "осмото чудо на филмовия свят".

Какво е проклятието на Оскарите и кои актьори застигна то?Проклятието на Оскарите е термин, който е въведен от американското научно списание Organization Science и е нещо съвсем реално

Макет на Е.Т., направен за Спилбърг, за да одобри дизайна на героя, също е бил продаден за 125 000 долара, а велосипедът Kuwahara BMX, каран от героя "Грег" във филма, е бил купен за 115 200 долара. Продажбата на сувенирите от култовият филм съвпада с 40-годишнината от излизането му.

Филмът „Извънземното“, в който участват Хенри Томас и Дрю Баримор, разказва за опита на дружелюбно извънземно да се завърне у дома, след като е заседнало в крайградски квартал в САЩ. Детската невинност на Е.Т. му спечели симпатии по целия свят, а филмът спечели четири статуетки на наградите "Оскар" през 1982 г., включително за най-добри визуални ефекти. Според уебсайта Box Office Mojo до края на прожекциите си „Извънземното“ в събрал повече от 359 милиона долара в американския бокс офис.

Друг акцент от търга "Икони и идоли: Холивуд", на който са били изложени над 1300 артефакта от Холивуд, включва тоягата, която Чарлтън Хестън използва, за да раздели Червено море в класиката на Сесил Б. Демил "Десетте Божи заповеди", продадена за внушителните 448 000 долара. Черна вълнена рокля, принадлежала на Мерилин Монро, пък е бил продадена за 256 000 долара.