Решението на европейските енергийни министри да поставят лимит на цената на природния газ ще ограничи доставките в региона, което ще задълбочи енергийната криза.

Тази седмица ЕС постигна споразумение за поставяне на таван на цените на газа, слагайки край на месеци на политически спорове дали да се намесят в енергийния сектор. Но докато механизмът може да помогне за предотвратяване на екстремни ценови колебания, той може да остави региона уязвим поради недостатъчни доставки и силна конкуренция от Азия, коментира днес Bloomberg.

Ценовият таван без свързано ограничение на търсенето рискува да влоши дефицита на доставките на газ в Европа чрез насърчаване на потреблението, твърдят анализатори на Goldman Sachs Group Inc., включително Саманта Дарт, в доклад, публикуван в понеделник. Това може да затегне глобалното предлагане през следващата година и - в най-лошия случай - да принуди правителствата да ограничават газа.

Освен това ограничението ще затрудни вносителите от региона да увеличат значително офертите, за да осигурят доставките на втечнен природен газ.

Индустрията предупреди, че товарите с втечнен природен газ могат да бъдат в полза на Азия, ако цените там са по-високи от ограниченията в Европа, точно когато търсенето в Китай се събужда с облекчаването на ограниченията на Covid Zero.

„Способността на Китай да обнови растежа е важен въпрос“, подчерта Франк ван Доорн, ръководител на търговията във Vattenfall Energy Trading GmbH. Горната граница на цените в Европа не засяга пазара сега, но ще направи търговията по-скъпа, според анализатора.

В конкуренция с Азия

Вносителите на LNG в Европа и Азия се конкурират за доставки от едни и същи износители, като САЩ и Катар. Едно от предимствата на ограничението е, че то може да намали вероятността от войни за наддаване — и скокове на цените — за спот доставки между двата региона.

Азиатските цени на LNG следват отблизо движението в Европа, като двата пазара с тясно свързани през последната година.

Европейската мярка, която трябва да влезе в сила през февруари, може да бъде оттеглена, ако има „неблагоприятни ефекти“, като политиците подчертават, че таванът е предназначен да привлече глобални доставчици. И ограничението не се простира до извънборсовата търговия, което може да доведе до голяма промяна от борсите към по-малко прозрачния пазар за частното договаряне.

Докато останете на едно ниво с цените на LNG, все още можете да привличате доставки“, смята Ник ван Коутерен, водещ търговец в холандската енергийна компания PZEM NV. „Страхувам се повече от повишени изисквания за маржин и много по-малко ликвидност и преминаване от борси към търговия извън борсата“, допълни експертът.

Ограничаването на цените „дестабилизира пазара“, е мнението на Мохамед Аркаб, министър на енергетиката на Алжир, третият по големина доставчик на газ в Европа. Във вторник той отбеляза, че „отворените, прозрачни, неограничени и недискриминационни газови пазари са повече от необходимост“.

ЕС се споразумя за таван на газа. Скептиците го заклеймиха като „илюзия“Съгласно плана, който трябва да влезе в сила на 15 февруари и да продължи една година, търговията на газовите борси в Европа ще бъде ограничена до 180 евро за мегаватчас

Междувременно Equinor ASA – най-големият доставчик на газ в Европа, заяви, че ограничението на цената е малко вероятно да засегне износа на норвежкия производител.

ЕС се съгласи да ограничи цените на газа до 180 евро за мегаватчас, или приблизително 56 долара за милион британски топлинни единици. За да бъде задействан инструментът, договорите за бенчмарк трябва да са над тавана за три дни, а също и над цените на LNG до определена степен. Ако таванът беше въведен в началото на тази година, той щеше да се използва за около 40 дни през август и септември, когато цените бяха далеч по-високи.

Азиатските цени на LNG се търгуваха над 56 долара за милион Btu за около две седмици между август и септември.

Таванът на цените се приветства от няколко азиатски вносители на втечнен природен газ, които станаха жертва на ефекта от скока на европейските лихвени проценти, след като Русия нахлу в Украйна. Спот цените в Азия тази година се люлееха между $19 до рекордните $85, принуждавайки някои вносители с парични затруднения да спрат плановете си за доставка.