Повечето хора биха се съгласили, че едно от най-хубавите неща по време на празниците е времето, в което можете да се настаните удобно на дивана и да се отдадете на гледане на филми. И въпреки че в последното десетилетие оставаме с впечатление, че има всичко на всичко десет празнични филма, ако съдим от програмите на водещите телевизии, CNN решава да покаже, че това не е така.

В категорията "празничен филм" има богатство и широта на възможностите, които може би все още не сте открили. Така че, ако търсите нещо, с което да избягате от „Сам вкъщи“ в празничните дни, разгледайте тези предложения.

Ако харесвате "Лошият Дядо Коледа", опитайте "Брутална нощ"

За тези, които са в настроение за коледен филм, който не е за хора със слаби сърца, "Брутална нощ" е вариант, тъй като представя един сериозен Дядо Коледа, който не приема глупости и се бори с лошите без никаква жалост.

Макар че Дядо Коледа на Дейвид Харбър може да не е толкова "лош", колкото този на Били Боб Торнтън в "Лошият Дядо Коледа" от 2003 г., двамата определено биха могли да се сравняват от гледна точка на начина, по който развалят образа на добрия старец с подаръците.

Ако харесвате "Елф" или "Просто приятели", опитайте "В духа на Коледа"

Ако не за друго, то за да станете свидетели на съвместната работа на две холивудски величия, тазгодишният "В духа на Коледа" е добър вариант. Той събира Уил Феръл и Райън Рейнолдс, които участваха в два от най-известните и забавни коледни филма от началото на този век – първия в "Елф" от 2003 г., а втория – в "Просто приятели" от 2005 г.

Новият филм е изпълнен с песни и танци, изградени около нов поглед върху класическата приказка "Коледна песен", и все пак успява да покаже характерния за Рейнолдс стил на изказ, както и присъщата на Феръл лудост. Единственото нещо, което сякаш липсва, е брилянтната и превъплъщаваща се в поп звезда Саманта Джеймс от "Просто приятели", изиграна от Анна Фарис.

Ако харесвате Гремлини, опитайте Коледа по дяволите

Ако след Хелоуин не сте изпълнили напълно квотата си за ужаси, "Коледа по дяволите" от 2015 г. ще ви я запълни, че и още малко. С участието на актьорски състав, включващ Адам Скот, неофициалната кралица на ужасите Тони Колет, както и Кончата Феръл, станала известна като Бърта от „Двама мъже и половина“, филмът е базиран на германската народна приказка за Крампус - сенчеста езическа фигура, която идва, за да накаже онези, които Дядо Коледа прескача.

Ако харесвате „Незабравима Коледа“, опитайте "Коледна романтика"

За тези, които искат празнична програма в стил Hallmark, на помощ идват Линдзи Лоън и Netflix с тематичния филм „Коледна романтика“, който поразително прилича на филма от 2016 г. „Незабравима Коледа“ с Мира Сорвино в главната роля. И в двата случая нещастие сполетява привилегирована и красива млада жена, която научава житейските уроци и какво е духа на Коледа от носещ фланела хубавец в малък град. Основните моменти са налице и нищо друго не е от голямо значение, освен сладкото излъчване на ЛиЛо и убийствено празнична атмосфера.

Ако харесвате „Камъкът на раздора“, опитайте "Последната Коледа"

Кой не обича сълзливи филми по празниците? "Камъкът на раздора" от 2005 г. е топъл и очарователен семеен коледен филм, който достига до сърцераздирателна кулминация, каквато можете да видите и в по-новия "Последната Коледа" от 2019 г. В него Емилия Кларк е свободен дух, чийто път се пресича с този на първичния и праволинеен Хенри Голдинг.

Компания им правят Ема Томпсън (която е съавтор на сценария) и тазгодишната любимка на наградите Мишел Йео. Освен това в него звучи музиката на покойния Джордж Майкъл (заглавието на филма не е случайно).


Ако харесвате "Умирай трудно", опитайте "Кулата"

"Умирай трудно" е любимият на всички алтернативен коледен екшън, който печели мястото си в категорията само защото по случайност се развива по време на коледно парти на висок етаж. И макар корейският филм "Кулата" от 2012 г. да не включва похитители като Алън Рикман, историята за луксозен небостъргач, който се подпалва по време на коледно парти, се усеща някак близка.


Ако харесвате „Коледата невъзможна“, опитайте "8-битова Коледа"

Миналогодишният филм "8-битова Коледа" силно повиши нивото на носталгия с историята си за връщане към миналото, в центъра на която е младо момче, което се стреми да получи най-якия подарък през 80-те години - система за видеоигри Nintendo. Подобно на "Коледата невъзможна" с Арнолд Шварценегер филмът разглежда бясната ярост, която обзема потребителите по Коледа, когато се впускат в мисията си да се сдобият с подаръците, от които така отчаяно се нуждаят.