ЕС замрази 22 млрд. евро от Кохезионния фонд, предназначени за Унгария, докато страната не спази европейските регламенти за върховенството на закона и защитата на правата на човека.

Европейската комисия прецени, че правителството на Виктор Орбан не е изпълнило условията по фонда за икономическо и социално сближаване, пише Bloomberg.

„Докато благоприятните условия не са изпълнени, Комисията не може да възстанови извършените разходи, включени в исканията за плащане на Унгария“, заяви говорителят на комисията Щефан де Кеерсмакер в петък.

Комисията счита, че Будапеща не изпълнява Хартата на основните права на ЕС и по-специално се споменава за незачитане на т. нар. Закон за защита на детето. Текстовете му забраняват публичното излагане на хомосексуалността и промяната на пола на непълнолетни, което предизвика критики за ограничаване на правата на LGBT общността.

Рисковете за академичната свобода и правото на убежище – точките на сблъсък на дясната администрация на Орбан с либералните, мултикултурни ценности на ЕС - също са обект на критики от ЕС.

Заради позицията си кабинетът бе принуден да се откаже от щедрите субсидии, които засилиха политическата подкрепа за партията му. Съобщенията, че ЕС може да блокира европейските фондове го задържаха на власт, но пък събориха форинта до рекордно ниско ниво и повишиха доходността на облигациите над 10%.

Унгария е лидер по инфлация в ЕСКоментарът е на Георги Ангелов, старши икономист в Институт „Отворено общество”, от неговия профил във Фейсбук

Унгария се бори да овладее най-високото ниво на инфлация в Блока, докато Централната банка критикува кабинета за експерименти в икономическото инженерство чрез налагане на тавани на цените на всичко - от основни хранителни продукти до лихви по ипотечните кредити. Всичко това прави страната особено зависима от тези пари, отбеляза европейският комисар по бюджета Йоханес Хан пред Der Standard. „Изглежда финансовият натиск е най-ефективен. Ако това спомага за подобряване на условията за върховенство на закона, това е добре”, допълни политикът.

Решението на Комисията да задържи средства на практика отменя и отива по-далеч от споразумението, сключено от Унгария и другите държави-членки за спиране на 6,5 млрд. евро от Кохезионния фонд.

След приемането на сделката правителството на Орбан се отказа от заплахата си да наложи вето върху пакета от помощи за Украйна и прилагането от ЕС на глобален минимален корпоративен данък.

Будапеща може да продължи с плановете си за усвояване на средствата, но Комисията „не може да възстанови свързаните разходи, освен тези за техническа помощ и за изпълнение на благоприятните условия“, категорични са от ЕС.