Десетки сърби са настанени в болница, след като товарен влак, превозващ амоняк, дерайлира в източна част на страната. Международната магистрала, която води до България, е затворена и движението е пренасочено към второкласната пътна мрежа. В Пирот е обявено бедствено положение, съобщи Associated Press.

Поне една от цистерните е паднала в коритото на река Нишава покрай тунел Сопот. Властите предупредиха жителите на Пирот да не напускат домовете си. Забранено е на домакинствата в Бела паланка да ползват вода от чешмата за пиене и готвене.

Поради ограничената видимост, причинена от изтичането, няколко коли катастрофираха на главната магистрала. Засега не е ясно какво е причинило дерайлирането на влака. Според Франс прес композицията е дошла от България.

Изтичането на амоняк може да предизвика пожар и да причини сериозно нараняване или дори смърт. Българското министерство на външните работи препоръчва на българските граждани да не предприемат пътувания до Сърбия в следващите няколко дни. Досега няма информация за пострадали в инцидента българи.