Деловата активност в еврозоната в края на 2022 г. се е свила по-малко, отколкото първоначално се очакваше. Ценовият натиск е отслабнал и рецесията може да не е толкова дълбока, колкото се очакваше, пише Reuters.

Индексът S&P Global Eurozone Composite PMI, който се счита за най-обективния показател на икономическото състояние, се повишива до 49,3 през декември от 47,8 през ноември. Това е над предварителната оценка от 48,8, но все още дава сигнал за продължителен спад на икономическата активност.

Индустриалното производство се свива за седми пореден месец, а активността в сферата на услугите – пада за пети пореден месец, въпреки че темповете на спад се забавят.

„Икономиката на еврозоната продължи да се влошава през декември, но силата на спада се забави за втори пореден месец, сочейки условно свиване на икономиката, което може да е по-леко от първоначално очакваното“, отбеляза Джо Хейс, старши икономист в S&P.

Проучване на Reuters през декември сочи, че икономиката в европейската икономическа зона се е свила с 0,3% през последното тримесечие и очаква 0,4% спад през първото тримесечие на 2023 г.

Цялостното търсене е намаляло за шести пореден месец, макар и с по-бавни темпове, отколкото се смяташе първоначално. Индексът PMI за новия бизнес се покачва от 45,8 до 47,0 над първоначалната оценка от 46,5.

Индексът PMI в сферата на услугите се изкачва до точката на рентабилност, регистрирайки 49,8 в сравнение с 48,5 през ноември. Предварителната оценка беше 49,1.

Ценовият натиск в сектора намалява през миналия месец, въпреки че остана висок. Индексът на производствените цени пада от 62,3 до 61,0 – най-ниското ниво от август.

ЕЦБ ще продължи да повишава основните лихви, заяви Кристин ЛагардЛарагрд предупреди, че ЕЦБ може да се фокусира повече върху лихвената политика и не толкова върху вече въведените стимули

Новите поръчки отбелязват най-малкия спад от юли, като фирмите докладват за слабо търсене. Междувременно темпът на създаване на работни места като цяло остава непроменен спрямо 21-месечното дъно, наблюдавано през ноември. На фронта на цените, инфлацията на производствените разходи се забавя до 19-месечно дъно, но остава висока според историческите стандарти, докато продажните цени се повишават с най-слабия темп от една година, пише Trаding Economics.

Това вероятно ще бъде отбелязано от политиците в ЕЦБ, които се опитват да овладеят инфлацията, която се движи значително над поставената цел.