Служебният кабинет одобри меморандум с Гърция, който ще гарантира сигурността на доставките и съхранението на природен газ, съобщиха от Правителствената пресслужба.

Според едното споразумение доставчиците на DESFA – оператор на газоразпределителните мрежи на Гърция и LNG терминала Revithoussa, ще се регистрират като потребители на българската преносна система, каквито са условията на Булгартрансгаз. Така те ще могат да резервират капацитети за нагнетяване и добив в хранилището в Чирен за максимален общ обем на съхранение от 0,7 TWh.

На същия принцип доставчиците на националната газопреносна система, управлявана от Булгартрансгаз, ще могат да резервират слотове и капацитет за за регазификация и съхранение от гръцки терминали. Те ще използват втечнен природен газ за директно снабдяване на крайните потребители на територията на България за максимален общ годишен капацитет за регазификация от 2,0 TWh.

Срокът на меморандума е 12 месеца и ще влезе в сила след ратифицирането му от Народното събрание.

„Добрата новина е, че имаме двама съседи с терминали за втечнен газ, които ще се конкурират и ще ни предлагат по-добри условия. Това дългосрочно е добре. Лошата новина е, че закъсняхме много. От края на април 2022 г. е ясно, че в настоящата ситуация най-добре е да имаш слотове на терминали за втечнен газ и да купуваш директно, а не от посредници. Осем месеца страдахме от липсата на слотове - това продължава и през януари 2023 г. Грубо казано, Булгаргаз може да купи по-евтин газ, но няма слотове където да го разтовари, затова купува газ от посредници, които ги имат. Дано това да се промени по-нататък през годината”, посочи Георги Ангелов, старши икономист от Институт „Отворено общество”.

Ситуацията ще се отпуши до една година когато в експлоатация влезе терминалът в Александруполис, в който България е акционер и има гарантирани слотове, смята икономистът. Според него обаче е важно да се разшири и газовата връзка с Гърция, за да може да поеме увеличените количества газ.