Държавите от Европейския съюз се съгласиха да наложат таван на растящите цени на газа на едро, за да защитят потребителите в целия блок, пише Politico.

Министрите на енергетиката, които се събраха в Брюксел за последната си за годината среща на върха, постигнаха политическо споразумение за т.нар. механизъм за пазарна корекция. Съгласно плана, който трябва да влезе в сила на 15 февруари и да продължи една година, търговията на газовите борси в Европа ще бъде ограничена до 180 евро за мегаватчас, ако това ценово ниво е достигнато за три поредни работни дни и цените са за същия период са с 35 евро над световната цена на втечнения природен газ (LNG).

Сложният инструмент на политиката, който е определен далеч под началната цена от 275 евро, първоначално предложена от ЕК, и се прилага за договори в бъдеще — бе одобрен от ЕС с квалифицирано мнозинство. Само Унгария се обяви против, а Австрия и Холандия се въздържаха.

Германия, която бе основният противник за таван на цените, прокарван от съюз от южни и източни държави, заедно с Белгия – подкрепи схемата, но със значителни уговорки, които отразяват опасенията на Берлин, че намесата на европейския газов пазар ще изтласкат международните LNG товари далеч от континента и то в момент, когато Европа (и по-специално Германия) се опитва да отхвърли зависимостта си от руския газ.

Политиката на ЕС цели да бъде избегнат ценовия скок от лятото, когато цените в основния търговски център на Европа – TTF, за кратко достигнаха 345 евро за MWh. Сегашните цени за доста под този таван - 115 евро за MWh, но остават четири до пет пъти по-високи от средните, преди Русия да нахлуе в Украйна и да хвърли доставките на газ в Европа в хаос. Ако някога бъде задействан, таванът на теория ще важи поне 20 работни дни.

Литва държи ключа към енергийната сигурност на ЕвропаСлед обявяване на независимостта си от СССР страната успя да се адаптира към сложния геополитически контекст и да осигури своята енергийна независимост

Италианският премиер Джорджиа Мелони нарече споразумението „малка голяма победа“, докато полският премиер Матеуш Моравецки подчерта, че то „означава края на Русия и способността на Газпром да манипулират пазара“. Йозеф Скиела, чешкият министър на промишлеността и търговията, смята, че ЕС е „успял да намери важно споразумение, което ще предпази гражданите от рязкото покачване на цените на енергията”.

Холандският министър на енергетиката Роб Джетен е „все още притеснен“ за въздействието на мярката. Според него фокусът трябва да бъде върху намаляването на цените на газа за европейските потребители, като същевременно се гарантира сигурността на доставките. „Не съм напълно убеден, че този механизъм за пазарна корекция е от полза и за двете теми“, коментира той пред Politico.

Страните, подкрепящи тавана на цените – включително Белгия, Италия, Испания и Гърция – поставиха необходимостта (както материална, така и политическа) от по-ниски сметки за енергия за гражданите и бизнеса в центъра на своите аргументи за таван на цените.

Цените на газа за Европа ще се определят от електронна платформа в ТурцияТурският президент Ердоган подкрепи идеята на Путин и двете страни обещаха пътна карта, която ще бъде обявена до края на годината


Дипломати смятат, че мярката „не е достатъчна и е само временна спешна мярка“, тъй като цените на едро на газа все още са четири пъти по-високи от нормалните и е необходима по-широка пазарна реформа.

Кремъл нарече решението на ЕС „посегателство върху пазарните механизми”. Според говорителят на Путин Дмитрий Песков опитите за таван на цените са неприемливи и нарушават пазарните принципи, предаде ТАСС.