В прогнозите за 2023 г. нямаше много светлина – в тях преобладаваха вижданията, че годината ще донесе ново свиване на глобалната икономика и лоши дни за рисковите активи. Но докато търговията през януари набира скорост, малък брой оптимисти се откъсват от консенсуса и залагат, че мекото кацане може да донесе печалби на пазара, пише Bloomberg.

Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management, залага, че инфлацията ще продължи да намалява през 2023 г. и икономиката на САЩ ще избегне рецесията на косъм. „Ако питате хората, те ще ви кажат, че това е най-лошото, което може да им се случи. Но не е – инфлацията намалява, безработицата е ниска, преминахме през пандемията. Всички шансове рисковите активи да се представят много добре са налице“, подчерта Кели.

Ед Ярдени, дългогодишният борсов стратег и основател на неговата едноименна изследователска фирма, определя шансовете за меко кацане на 60% въз основа на силни икономически данни, устойчиви потребители и признаци на падащ ценови натиск.

Почти 20% спад на световните акции миналата година накара повечето анализатори и инвеститори да бъдат предпазливи, като мнозинството прогнозира, че исторически високата инфлация ще остане и рецесията е неизбежна. Кели, който смята, че Федералният резерв ще приключи историческия си цикъл на нарастване след срещата през март и ще започне да намалява лихвите през четвъртото тримесечие, счита, че песимизмът може да предостави добри възможности за закупуване на ценни акции на САЩ и кредити с инвестиционен клас на ниски цени.

Ярдени, който не изключва сценарий за твърдо приземяване, вижда възможности във финансови, индустриални, енергийни и технологични акции, които според него сега изглеждат много по-евтини, отколкото миналата година. Облигациите на такива компании също може да се представят добре през 2023 г., според него.

„Оптимистите и песимистите са съгласни, че 2022 г. беше ужасна година за акциите и облигациите, но това не продължава вечно. Пазарът реагира на факта, че инфлацията се оказа по-устойчива и Фед по-агресивен“, коментира Ярдени.

Стабилен ръст на заетостта в САЩ през декември Работодателите добавиха 223 000 работни места, което намали безработицата от 3,6% през ноември до 3,5% за декември

Икономическите данни, публикувани в петък, засилиха оптимизма. Друг силен доклад за работните места в САЩ показа, че ръстът на наемането надхвърли очакванията, тъй като нарастването на заплатите се забави повече. Инфлацията в еврозоната се върна до едноцифрено число за първи път от август, подхранвайки надеждите, че най-лошият скок на потребителските цени в Блока е достигнал своя връх.

Последователните години на спад са много редки за S&P 500 – четири такива събития има от 1928 г. досега. Но когато са се случили, спадовете през втората година винаги са били по-дълбоки, отколкото през първата – средно от 24%.

Средната цел в края на годината за S&P 500 сред стратезите, анкетирани от Bloomberg през декември, беше 4078, което би означавало 6% увеличение за индекса, въпреки че това до голяма степен отразява големия спад, който се случи в края на годината.

Вероятността за рецесия намалява на кредитния пазар, където разликата между спредовете за суапове по подразбиране на висококачествени компании и тези за боклук е намаляла с повече от 100 базисни пункта от септември. Известно като „компресия“ на пазарен език, то показва по-малко страх, че рязък икономически спад ще остави най-слабите кредити уязвими към неизпълнение. Въпреки това мярката остава над нивата отпреди пандемията.

Събитията, с които ще запомним финансовата 2022 г.Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант в ЕЛАНА Трейдинг, прави обзор на събитията и участниците в тях, без да претендира за неговата пълнота

Мярката на Bank of America за настроенията на стратезите изглежда подкрепя мнението на Кели, че пазарният консенсус е твърде песимистичен. Той се срина толкова много, че сега сигнализира за възвръщаемост от около 16% през следващите 12 месеца. Най-важната промяна, настъпила от миналата година, казва той, е, че цените са паднали, създавайки възможности „навсякъде“. Членовете на индекса в S&P се търгуват на около 17 пъти повече от прогнозираните 12-месечни печалби, в съответствие със средното четене през този век.

„Едно решение, което взех в началото на 2023 г., е да избегна неразумния мрак. Новата година, като новородено заслужава да бъде посрещната с оптимизъм“, обобщава Дейвид Кели, главен глобален стратег в JPMorgan Asset Management.