Плановете на руския президент Владимир Путин да притисне Европа чрез енергетиката изглеждат неуспешни. Поне засега.

Мекото време, широката гама от доставчици и усилията за намаляване на търсенето помогнаха и запасите в газохранилищата са почти пълни, а цените падат до предвоенните нива. След резкия обрат през последния месец, Европа вероятно вече е преминала през най-лошото от кризата, пише Bloomberg.

Комбинацията от условия, включително проблемите с COVID на Китай, отслабиха конкуренцията за LNG. Това ще успокои инфлацията, ще стабилизира икономическите перспективи на Европа и ще намали натиска на Кремъл върху съюзниците на Украйна. Въпреки че внезапно застудяване или прекъсване на доставките все още могат да хвърлят енергийните пазари в хаос, нараства оптимизмът, че Европа вече може да преживее тази и следващата зима.

„Опасността от пълен икономически срив, основен срив на европейската индустрия, е – доколкото можем да видим – е предотвратена“, заяви германският министър на икономиката Роберт Хабек, ключов архитект на отговора на страната на енергийната криза, по време на пътуване до Норвегия, която измести Русия като най-голям доставчик на газ за страната.

Кризата, предизвикана от инвазията на Русия в Украйна, вече струва на Европа близо 1 трилион долара от скока на цените на енергията. Правителствата отговориха с над 700 милиарда долара помощ, за да помогнат на бизнеса и домакинствата да поемат удара, и за да отхвърлят зависимостта си от руски енергийни суровини, особено от природния газ.

Правителствената намеса на пазарите ще задълбочи енергийната кризаЕвропа е загубила около 70 млрд.куб.м руски газ, но е привлякла над 50 млрд.куб.м допълнителен внос на LNG

ЕС вече не внася въглища и суров петрол от Русия, а доставките на газ са значително ограничени. Блокът запълни част от празнината чрез увеличаване на доставките от Норвегия и на втечнен природен газ от Катар, САЩ и други производители.

В Германия хранилищата са пълни на около 91% в сравнение с 54% преди година, когато Русия вече изпразваше контролираните от нея съоръжения. Оттогава правителството на канцлера Олаф Шолц национализира местните звена на Газпром ПАО и похарчи милиарди евро за попълване на резервите.

Енергоспестяващите мерки от индустрията и домакинствата, както и най-топлите януарски температури от десетилетия също помогнаха. „Ние вече сме оптимисти, каквито всъщност не бяхме през есента“, изтъкна Клаус Мюлер, ръководител на мрежовия регулатор на Германия, в интервю за обществения оператор ARD в петък. „Колкото повече газ имаме в хранилищата в началото на годината, толкова по-малко стрес и разходи ще имаме, за да ги заредим отново за следващата зима.“

Референтните цени на газа паднаха до една пета от рекордите, поставени през август, и въпреки опасенията, че по-ниските цени могат да стимулират търсенето, потреблението все още намалява - сребърна подплата на слабата икономика. Очаква се европейското потребление да бъде с около 16% под средните петгодишни нива през 2023 г., се посочва в доклад на Morgan Stanley.

Благоприятните условия и разширяването на възобновяемия капацитет също помагат. По-високото производство на вятърна и слънчева енергия ще доведе до намаляване на производството на електроенергия от газ в 10 от най-големите пазари на енергия в Европа с 39% тази година, според S&P Global.

Доставките на газ от Гърция са скрепени с нов меморандум за 12 месецаСлужебният кабинет одобри меморандум с Гърция, който ще гарантира сигурността на доставките и съхранението на природен газ

Динамиката се е променила до такава степен, че сега пристига твърде много LNG, според Morgan Stanley. Доставките поставиха нов рекорд през декември и тенденцията вероятно ще се запази.

Германия, някога най-големият купувач на руски газ, отваря три терминала тази зима. Най-голямата икономика в Европа очаква новите й съоръжения за LNG да покрият около една трета от предишните й нужди. Стабилните доставки от не-руски източници вероятно ще попречат на пазарните цени да скочат до върховете от миналата година.

Фактът, че Европа успя да запълни хранилищата наистина създаде буфер за цените за предстоящата зима“, отбеляза Джакомо Масато, водещ анализатор и старши метеоролог в базираната в Италия енергийна компания Illumia SpA. „Очакванията се промениха сега, когато регионът вече има достатъчно доставки.“

Презареждането на резервите може да бъде по-малко драматично след тази зима. Morgan Stanley и консултантската компания Wood Mackenzie Ltd. очакват складовете да са наполовина пълни тази пролет, ако времето остане меко – двойно повече, отколкото през миналата година.

Въпреки положителното развитие, цените все още са по-високи от историческите средни стойности и рисковете остават. Вносът на руски тръбопроводен газ тази година ще бъде само една пета от обичайните нива - около 27 млрд.куб. м - и Кремъл може да ги спре напълно.

Това е „огромно намаление за пазар, който консумираше 400 млрд.куб.м през 2021 г.“, според Ан-Софи Корбо, изследовател в Центъра за глобална енергийна политика на Колумбийския университет.

Количествата за експорт са най-ниски от началото на века

Следователно LNG ще бъде от решаващо значение за осигуряването на достатъчно доставки за следващата зима и Европа ще трябва да остане нащрек. Възстановяването на китайската икономика може да разпали конкуренцията на фона на ограничените доставки до 2025 г., когато капацитетът не се увеличи. Русия също има способността да причини смущения на пазара като един от първите три доставчици в Европа на суперохладено гориво.

Добрата новина е, че китайската икономика се ориентира към по-достъпни горивни опции, като въглища, газ от тръбопроводи и вътрешно производство. Всъщност страната може дори да не се нуждае от спот доставки на LNG тази година, според CICC Research.

Не е изключени променливите метеорологични модели да предизвикат студени удари, като неотдавнашното арктическо време в САЩ. Продължителните ниски температури могат да изчерпят запасите до 20%, твърди Wood Mackenzie. За да се осигури плавно запасяване през лятото, много фактори трябва да се съгласуват, включително солидно електроснабдяване от вятърни, ядрени и водни генератори, стабилни потоци LNG и непрекъснато спестяване на енергия, подчерта Ан-Софи Корбо.