Лошите новини за сектора на криптовалутите продължават и през новата година. Водещата криптоборса Coinbase обяви, че ще съкрати около 20% от персонала си и ще въведе широкообхватни ограничения на разходите, съобщава The Wall Street Journal.

Главният изпълнителен директор Брайън Армстронг коментира в публикация в блога си във вторник, че Coinbase ще намали оперативните си разходи с 25% спрямо предходното тримесечие и ще освободи около 950 души. В края на септември компанията е имала близо 4700 служители.

Сривът на друга водеща криптоборса – FTX, през ноември 2022 г. даде началото на вълна от съкращения в цялата индустрия. Миналата седмица криптозаемодателят Genesis Global Trading освободи около 1/3 от персонала си, а криптоборсата Huobi наскоро заяви, че планира да съкрати около 1/5.

"Въпреки всичко, през което преминахме като компания и индустрия, аз все още съм оптимист за нашето бъдеще и за бъдещето на криптовалутите", акцентира Армстронг и добавя, че съкращенията са част от план за преструктуриране, който Coinbase очаква да бъде до голяма степен завършен до второто тримесечие, според подадена информация от Комисията по ценни книжа и борси на САЩ.

От криптоборсата изчисляват, че ще имат нужда от между 149 и 163 млн. долара за общи разходи по преструктурирането, като 58-68 млн. долара ще са разходите, свързани с обезщетения за освобождаване на служители.

Акциите на Coinbase поскъпнаха с 13% във вторник. През 2022 г. те се сринаха с повече от 80%.

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания

Йо-йо ефекта в криптоиндустрията

През 2021 г. криптокомпаниите разшириха масово персонала си, тъй като ръстът на индивидуалната търговия и рязкото покачване на цените на криптовалутите предизвикаха интерес към зараждащия се сектор. Ако вземем за пример самата Coinbase, посочват от WSJ, персоналът на компанията се е увеличил до около 3700 души в края на 2021 г. при едва около 1200 души в края на 2020 г.

Миналата година обаче принуди компаниите да преоценят това бързо разширяване. Сривът на редица криптовалути свали и стойността на водещия криптоактив – Bitcoin, и ускори девалвацията на крипто хедж фондове и други организации от екосистемата. А това пък предизвика вълна от съкращения в индустрията.

Неочакваното падане на FTX задълбочи ситуацията допълнително. Нейният основател Сам Банкман-Фрайд е обвинен в кражба на милиарди долари от клиенти на своята криптоборса и в измама на инвеститорите и кредиторите на неговата компания за търговия с цифрови активи Alameda Research.

Криптоинвеститорите се подготвят за още съкращения в сектора, както и за още фалити. Те следят отблизо отлива на средства от борсите и финансовото състояние на криптозаемодателя Genesis, един от най-големите в това пространство, обръщат внимание в заключение от WSJ.