Американските регулатори издадоха първото си съвместно предупреждение към банките относно рисковете, свързани с пазара на криптовалута, съобщава BBC.

Те предупреждават финансовите институции да внимават за потенциални измами и правна несигурност, свързани с фирми за цифрови активи. Банките също бяха предупредени за „риска от зараза“ от сектора.

Това се случва два месеца след колапса на платформата FTX, който предизвика шок в крипто индустрията.

В съвместното изявление Федералният резерв на САЩ, Федералната корпорация за гарантиране на депозитите и Службата на контролера на валутата заявиха, че наблюдават отблизо крипто дейностите на банковите организации.

„Събитията от изминалата година бяха белязани от значителна нестабилност и излагане на уязвимости в сектора на криптоактивите“, се казва в изявлението.

Криптопазар 2023 – жив мъртвец или част от еволюцията на финансите?2022 г. се оказа брутален сблъсък с реалността за една индустрия, която стартира годините с много очаквания

Регулаторите също така казват, че издаването или държането на крипто токени, които се съхраняват в обществени, децентрализирани мрежи, е „много вероятно да бъде в противоречие с безопасните и стабилни банкови практики“.

Банките също така са насърчени да предприемат стъпки, за да избегнат проблемите на пазара на цифрови активи, разпространяващи се в по-широката финансова система.

„Важно е рисковете, свързани със сектора на криптоактивите, които не могат да бъдат смекчени или контролирани, да не мигрират към банковата система“, гласи още съобщението.

Изявлението идва след месеци на колебание от наблюдателите на финансовата индустрия в САЩ да издадат единни насоки за криптовалутите, въпреки че банките призоваха за по-ясни съвети от регулаторите.

Банкман-Фрайд пледира невинен, процесът срещу него започва през октомвриРаботната група по случая FTX включва няколко звена, сред които експерти по измами с ценни книжа, обществена корупция и пране на пари

Междувременно бившият главен изпълнителен директор на FTX Сам Банкман-Фрайд официално отхвърли обвиненията, че е измамил клиенти и инвеститори.

Той пледира невинен в американски съд по твърдения, че е използвал клиентски депозити във FTX, за да финансира другата си фирма, Alameda Research, да купува имоти и да прави политически дарения.

Двама от най-близките колеги на Банкман-Фрайд вече са се признали за виновни и сътрудничат на разследването, което разтърси цялата индустрия на криптовалутите.