В масовата култура граф Дракула е останал като вампир, кръвопиец, притежател на свръестествени сили и жестока личност. Историческата истина обаче е доста по-различна. И не, вампири няма.

Именно това е една от основните сюжетни линии във втория сезон на “Възходът на османската империя“ по Netlfix.

Той се концентрира върху сложния пъзел от политика и война на Балканите през XV век и по-специално – върху отношенията между влашкия владетел Влад Цепеш и султан Мехмед II Завоевателят. Това прозвище той получава след превземането на Константинопол през 1453 г., а историята бе разказана в първия сезон.

От всичко казано за Влад Цепеш до тук за истина може да се приеме само констатацията, че е бил жесток. Но и в това няма нищо свръхестествено, защото е качество на всеки средновековен владетел.

Вярно е, че влашкият княз успява да изведе жестокостта си като своя запазена мярка. Оттам идва и прякорът Цепеш, което на румънски означава „кол“. За него казват, че имал обичай да набива враговете си на кол, а палачите постигнали съвършенство и умеели така да го направят, че да не засегнат жизненоважни органи, тоест жертвата оставала жива и умирала в бавни мъки.

Вторият сезон по Netflix не пропуска известните легенди за Дракула – например това, че наредил да заковат с пирони за главите им чалмите на султанските пратеници, понеже не ги свалили и той се обидил. По въпроса с вампирските му качества обаче поредицата е категорична – това е абсолютна измислица.

Легендата за Влад Кръвопиеца се ражда от романа на ирландския писател Брам Стокър, издаден през 1897 г. Всъщност тази книга съдържа в себе си истории за вампири от цяла Европа, но румънският владетел е избран за събирателен образ.

Историците казват друго. Влад Цепеш е бил балкански средновековен владетел, положил големи усилия да отхвърли османското владичество. В този смисъл е почитан като румънски патриот. Като всеки самодържец той е искал повече власт, в името на което е бил готов да убива, опустошава и жертва хора, както е и правил.

Влашкият княз не е имал свръхестествени способности, но е бил доста добре подготвен във военното дело, живял е в много бурни времена и добре се е ориентирал в политическата обстановка.

Поредицата разказва за многобройните му опити да си осигури военната подкрепа на Унгария, по това време един от най-силните противници на Османската империя. Както и за доста близките му отношения със султан Мехмед II, когото до един момент в живота си е наричал „брат“.

Поредицата на Netflix е интересна и с избрания подход за представяне на събитията. Това не е само игрален филм, нито само документален. Наред с художествените сцени в него се появяват и историци, което е доста важно, особено ако искаш да избегнеш вампирската тема. И за да е съвсем автентично всичко, Дракула е изигран от румънския актьор Даниел Нута, а султан Мехмед – от турския актьор Джем Игит Юзумоглу.