Украинският премиер Денис Шмихал си е поставил амбициозна цел и строг график да осигури до две години членството в ЕС на страната. Тази цел трябва да доминира в дискусиите на историческата среща на върха ЕС-Украйна тази седмица, първата, която ще се проведе на украинска земя.

Проблемът е, че никой в ​​ЕС не смята това за реалистично, пише Politico.

Когато еврокомисарите пътуват до Киев по-късно тази седмица преди петъчната среща на върха с украинския президент Володимир Зеленски и ръководителите на Европейската комисия и Съвета, тяхната основна задача вероятно ще бъде "управление на очакванията", пише изданието.

Самият Шмихал налага строг срок. „Имаме много амбициозен план да се присъединим към Европейския съюз през следващите две години. Така че очакваме още тази година да сме преминали този предварителен етап от преговорите“, отбелязва той пред изданието.

Това хвърля ръкавица към истаблишмънта на ЕС, който вижда украинското членство като по-далечна концепция.

Френският президент Еманюел Макрон спомена преди време, че може да минат десетилетия, преди Украйна да стане част от Блока. Самите лидери на ЕС, които подкрепиха предоставянето на статут на кандидатка на страната на срещата си на върха през юни миналата година, признават, че перспективата за действително присъединяване е много далечна. Кандидатки като Сърбия, Турция и Черна гора чакат от десетилетия.

Украйна е загадка за ЕС

Мнозина твърдят, че Брюксел носи особена отговорност пред Киев. В края на краищата гневът на украинците от решението на президента Виктор Янукович да се оттегли от споразумението за политическо и икономическо асоцииране с ЕС по нареждане на Русия предизвика въстанието на Майдана през 2014 г. и подготви почвата за война. Както посочи президентът на ЕК Урсула фон дер Лайен „Украйна е единствената страна, в която се стреля по хора, защото са се увили в европейско знаме“.

Близките съюзници на Украйна в ЕС, като Полша и балтийските страни, силно подкрепят стремежа на Киев за членство, гледайки на него като демокрация, която се съпротивлява на агресор. Старата гвардия на ЕС обаче е много по-предпазлива, тъй като Украйна, глобална селскостопанска суперсила, може да намали собствените им правомощия и предимства.

Украйна и Полша - с общо население от 80 милиона - биха могли да се обединят, за да съперничат на Германия като политическа сила в Европейския съвет, други се опасяват, че Киев би натоварил прекомерно бюджета на ЕС.

Краткосрочни резултати

Срещата на върха в петък в Киев - първата среща на ЕС от този формат, която се провежда в зона на активни военни действия - ще бъде за намиране на точния баланс.

Въпреки че националните лидери на ЕС няма да присъстват, служители на Европейския съвет бяха заети да поддържат връзка с държавите-членки за окончателното комюнике.

Някои страни настояват, че то не бива да се отклонява от езика, използван от Европейския съвет през юни и е необходимо да се подчертае, че бъдещето на Украйна е в ЕС, но неговите членове трябва да отговарят на конкретни критерии. „Очакванията в Киев са доста високи, но има нужда да се изпълнят всички условия, които Комисията постави. Това е процес, основан на заслуги“, подчерта високопоставен служител на ЕС.

Все пак се очаква напредък, когато Зеленски се срещне с Урсула фон дер Лайен и президента на Европейския съвет Шарл Мишел.

Шмихал казва пред Politico, че се надява Украйна да постигне „съществен скок напред“ в петък, особено в конкретни области - споразумение за безвизов режим за промишлени стоки; спиране на митата върху украинския износ за още една година; „активен напредък“ по присъединяването към схемата за плащания SEPA (Единна зона за плащания в евро) и включването на Украйна в зоната за мобилен роуминг на ЕС.

„Очакваме напредък и ускоряване по пътя ни към подписване на тези споразумения“, подчерта премиерът.

Антикорупционна кампания

Горещата тема - и една от централните въпросителни около присъединяването на Украйна към ЕС - ще бъде мерките срещу корупцията. Заместник-министърът на инфраструктурата беше уволнен, а заместник-министърът на външните работи се оттегли този месец заради скандали, свързани с нарушения при обществени поръчки.

„Имаме нужда от реформирана Украйна. Не онази, която беше преди войната“, подчертава високопоставен служител на ЕС, участващ в подготовката за срещата на върха, цитиран от Politico.

Шмихал настоява, че правителството на Зеленски приема сериозно корупцията. „Имаме подход на нулева толерантност към корупцията“, каза той, давайки за пример „светкавичната скорост“, с която длъжностните лица бяха отстранени този месец. „За съжаление корупцията не се е родила вчера, но сме сигурни, че ще я изкореним“, уверен е премиерът, подчертавайки, че тя е ключова за пътя на страната към ЕС.

Според него правителството е готово да преразгледа неотдавнашното си законодателство за Конституционния съд на страната, за да отговори на изискванията както на ЕК, така и на Венецианската комисия, консултативен орган на Съвета на Европа. Промените може да настъпят още тази седмица, преди срещата на върха, уверен е Шмихал.

Въпреки че Украйна обяви реформа на Конституционния съд, особено за начина на назначаване на съдиите, Венецианската комисия все още има опасения за правомощията и състава на консултативната група от експерти, органът, който избира кандидатите за съда. Целта е да се избегне политическа намеса.

Шмихал увери, че тези въпроси ще бъдат разгледани. „Провеждаме консултации с ЕК, за да видим дали всички публикувани заключения могат да бъдат включени в текста“, казва той пред Politico.

Срещата на върха ще изпрати силно послание до Москва за европейските стремежи на Украйна, посочва още изданието.

Президентът на Европейския съвет Шарл Мишел използва изненадващото си посещение в Киев този месец, за да увери Украйна, че членството в ЕС ще стане реалност, като подчерта пред Украинската Рада, че мечтае един ден украинец да заеме поста му. „Украйна е ЕС и ЕС е Украйна. Не трябва да пестим усилия, за да превърнем това обещание в реалност възможно най-бързо“, бяха думите му пред депутатите.

Ключовият въпрос за украинците след срещата в петък ще бъде колко бързо реториката и обещанията могат да станат реалност.