Венецианският карнавал е радост, съблазън, прегрешение... с една дума - свобода. Целият град – от величествените дворци, обърнати към Канале Гранде, до малките улички на остров Джудека, празнува по пъстър, шумен, френетичен начин.

Карнавалът във Венеция привлича три милиона туристи от цял свят. Всяка година той е подчинен на различни теми, които разкриват фантазията и чудесата на природата, като метафора на живота. Независимо къде живее – Европа, Австралия, Океания или Америка, човекът винаги е искал да разкрие магията и тайните на природата чрез митове, легенди и приказки. Затова всяка година маските са вдъхновени от традиционни европейски, арабски, африкански, индийски и монголски приказки и алегории.

Тази година темата е Take your Time for the Original Signs.

Дните, в които се провежда карнавалът, се променят в зависимост от датата на Великден. Последният ден винаги е вторник – деня преди Пепеляна сряда, когато човек за последно може да се отдаде на лакомия, излишък и разврат, преди да започнат 40-те дни на Великия пост.

Венецианският карнавал тази година ще се проведе от 4 до 21 февруари.

По традиция той включва редица публични събития като Полета на ангела, Festa delle Marie , парад по каналите на града festa veneziana sull'acqua и др., но най-интересни са онези, които са за избрани – баловете с маски във венецианските дворци, достъпът до които става с предварителна резервация и подходящи маска и костюм.

За пръв път карнавал в Серенисима (както наричат Венеция) се организира през 11 век. Традицията продължава до нахлуването на Наполеоновите войски във Венеция през 1797 г., както и по време на окупацията на Австрийската империя. Традицията е възобновена сравнително наскоро през 1979 г. и оттогава към Венеция се стичат милиони туристи от цял свят, облечени като Арлекин и Коломбина в стила на Commedie del’Arte.

Карнавалът е приемник на римските Сатурналии – езически празник в чест на бог Сатурн, свързан с плодородието, земеделието и реколтата за жителите на Лациум. По времето на Сатурналиите, които се провеждали между 17 и 21 декември, социалните условности падали. Робите се освобождавали от ежедневните си задължения и можели да сядат на трапезата наравно с патрициите, да носят техните дрехи, дори да ги командват. Тогава и богати, и бедни криели лицата си под маски и всеки можел да се забавлява както и с когото си поиска.

Венецианските маски са със сложен дизайн и ярки цветове. Най-популярни са маските Bauta, които покриват почти цялото лице, но без устата и брадичката, и Colombina Mask – само за очите. Отличителният белег на маската Plague Doctor е дългият клюн, а маските Volto обикновено са бели, покриват цялото лице и се носят с черни пелерини с качулки.

Най-доброто време за посещение на Венецианския карнавал е от Дебелия четвъртък (Giovedì Grasso) до Масления вторник (Martedì Grasso). Тогава са и най-бляскавите събития – улични партита, исторически възстановки, паради и балове.

Най-добрите маскарадни балове с предварителна резервация тази година са „Стъклените чехли”, Venetian Reflections Masquerade Ball и Карнавалът на любовта.

Гостите на Ла Серенисима могат да избират няколко предварително заявени обиколки, като например Тур на Свети Марко, Театрална обиколка или вечеря на галеон, да изработят сами маска в едно от многобройните ателиета на града, да се научат да плетат дантели на о. Бурано или да духат стъкло на о. Морано, могат да се насладят на оперни изпълнения в някой от дворците на Канале Гранде.

Светлана Тдорова-Ваташка