Най-големият изследователски институт за ядрени оръжия в Китай е купувал сложни американски компютърни чипове поне десет пъти през последните две години и половина, заобикаляйки американските ограничения за износ, предназначени да блокират подобни сделки.

Преглед на документите за обществени поръчки от The Wall Street Journal установява, че държавната Китайска академия за инженерна физика е успяла да се сдобие с полупроводниците, произвеждани от американски компании като Intel Corp. и Nvidia Corp. от 2020 г. насам, въпреки че през 1997 г. е включена в черния списък на САЩ за износ.

Чиповете, които се използват широко в центровете за данни и персоналните компютри, са придобити от китайски търговски организации. Някои от тях са били закупени като компоненти за компютърни системи, като много от поръчките са били с адресат лабораторията на института, която изследва изчислителната динамика на флуидите - широка научна област, включваща моделирането на ядрени експлозии.

Подобни покупки противоречат на дългогодишните ограничения, наложени от САЩ, които целят да предотвратят използването на каквито и да било американски продукти за изследвания в областта на атомното оръжие от страна на други страни. Академията, известна като CAEP, е една от първите китайски институции, включени в черния списък на САЩ, известен като "списък на субектите", заради работата си в областта на ядрената енергетика.

Прегледът на научните статии, публикувани от CAEP, установява, че поне в 34 от тях през последното десетилетие се споменава използването на американски полупроводници в различни изследвания. Те са били използвани по различни начини, включително за анализ на данни и генериране на алгоритми. Ядрени експерти коментират, че в поне седем от тези случаи изследванията могат да имат приложение за поддържане на ядрени запаси.

CAEP отказват официален коментар, отбелязва WSJ, но констатациите подчертават предизвикателството, пред което е изправена администрацията на Байдън, тъй като тя се опитва да противодейства всячески на използването на американски технологии от китайската армия.

През октомври САЩ разшириха обхвата на правилата за износ, за да попречат на Китай да се сдобие с най-модерните американски чипове, които захранват изкуствения интелект и суперкомпютрите - важни инструменти в съвременните военни сили, както и инструменти за производството им.

Повечето от чиповете, закупени от академията, са от 7 до 14 нанометрови, които Китай трудно може да произвежда масово. Те са широко достъпни на свободния пазар - различни версии на чиповете Xeon Gold на Intel и GeForce RTX на Nvidia, закупени от CAEP, се продават свободно от Taobao, един от най-големите пазари за електронна търговия в Китай.

Покупките не включват най-новото поколение чипове, пуснати на пазара през последните две години.

Преплетени линии: Могат ли САЩ и Китай да прекъснат напълно връзката си?Търговията между САЩ и Китай за 2022 г. вероятно е на път да счупи рекордите

Какво може да означава това?


Китай ускорява разширяването на своите ядрени сили и възможностите си за доставка на ядрено оръжие, посочват от Министерството на отбраната на САЩ в неотдавнашен доклад, цитиран от WSJ.


Народноосвободителната армия на Китай се очаква да натрупа около 1500 ядрени бойни глави до 2035 г., при около 400 в момента, се казва още в документа.

Nvidia коментира, че полупроводниците, използвани в изследването на CAEP, са графични чипове с общо предназначение, които се намират в потребителски продукти като персонални компютри. При милионите продажби на такива по целия свят, категоричен е американският производител, никоя компания не може да следи и контролира къде се озовава всеки от тях.

От Intel също заявяват, че спазват правилата за износ, но че трябва да спазват и тези на своите дистрибутори и клиенти.

"Безумно трудно е да се наложат" ограниченията на САЩ, когато става въпрос за сделки в чужбина, смята Кевин Улф, бивш високопоставен служител на Министерството на търговията, който сега е адвокат по международна търговия, цитиран от WSJ. По данни на Асоциацията на полупроводниковата индустрия на САЩ покупките от страна на Китай представляват повече от 1/3 от световните продажби на чипове за през 2021 г. и възлизат на 556 млрд. долара.

Основана в края на 50-те години на миналия век, CAEP е базирана в западната китайска провинция Съчуан и в нея работят някои от най-добрите изследователи в областта на ядрените оръжия в страната. Физиците там са помогнали за разработването на първата китайска водородна бомба. Центърът провежда изследвания в областта на компютърните науки, електротехниката и др.

През юни 2020 г. служителите на Министерството на търговията на САЩ разшириха ограниченията по отношение на CAEP, като добавиха 10 юридически лица, притежавани или управлявани от академията, както и 17 псевдонима, които тя използва, в списъка на юридическите лица, които не могат да закупуват стоки с произход от САЩ в подкрепа на дейностите на Китай в областта на ядрените оръжия.


Но китайските военни и техните доставчици могат да заобикалят ограниченията за крайните потребители, като използват фиктивни компании и други тактики за избягване на експортния контрол, казва Грегъри Алън, бивш служител на Министерството на отбраната на САЩ, който сега е старши научен сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, пред WSJ.

Голям брой чипове, проектирани в САЩ, се произвеждат в чужбина, което може да ги постави извън правилата на Вашингтон за контрол на износа. През ноември Nvidia дори започна да предлага на пазара заместител на своя чип A100 с по-тясна честотна лента за изпращане и получаване на данни, така че да може да се продава в Китай при спазване на американските ограничения за износ.

Една от тръжните процедури за обществени поръчки на CAEP от ноември 2020 г. включва компютърни системи с 60 процесора на Intel и 49 чипа на Nvidia, включително четири от високотехнологичните графични процесори V100 на Nvidia, които ускоряват анализа на големи обеми от данни.

Официалните документи показват, че търговете на CAEP са били изпълнявани предимно от малки китайски компании, включително такива за суперкомпютри.

Европа къса зависимостта си от Китай в сектора на електромобилите до 2030 За да се случи това обаче, европейските страни трябва да реагират на “приятелския огън” от САЩ

Графични процесори за създаване на термоядрени оръжия


Шест от седемте изследователски доклада на CAEP, разгледани от The Journal, свързани с поддържането на ядрените запаси на Китай, разглеждат термоядрения синтез, което включва използването на мощни лазери за генериране на реакции, подобни на тези, които се извършват в голям мащаб в термоядрените оръжия.

В шестте статии учените от CAEP описват използването на графични процесори и други чипове за подобряване на функционирането на разработените по въпросните проекти инструменти. В една от статиите директно се описва начина на използване на процесор Intel Core i7-7800X и графична карта Nvidia GeForce GTX 1080 Ti. Седмата е посветена на използването на подобни чипове в изследвания с приложения в областта на динамиката на флуидите и механиката на взрива.

Подобни проекти не се разработват само в Китай. САЩ и други държави също реализират подобни за усъвършенстване на компютърните кодове, използвани за поддържане на ядрени запаси след забраната на ядрените опити съгласно дългогодишните споразумения между множество държави, включително Китай, коментира пред WSJ Франк фон Хипел, ядрен физик от Принстънския университет.

Иън Стюарт, изпълнителен директор на Центъра за изследване на разпространението на ядрено оръжие "Джеймс Мартин" във Вашингтон, окръг Колумбия, е категоричен, че основният двигател на работата по описаните проекти са ядрените оръжия.

За да бъдат ефективни политиките на САЩ за ограниочаване на износа, е "необходимо да се контролира тази технология, като не се позволява тя да се продава от дистрибутори, когато крайният потребител е неизвестен", категоричен е той.