Правителството на Обединеното кралство представи "амбициозни" планове за регулиране на криптоиндустрията.

Те включват предложения за по-строги правила за платформите за търговия, крипто кредитирането, издаването на нови токени и др. Целта - да се защитят потребителите и предприятията, като същевременно се даде възможност на "един нов и вълнуващ сектор да процъфтява и да се развива безопасно", се казва в прессъобщение, разпратено до световните медии.

През 2022 г. светът видя падането на водещи криптоборси като FTX и Celsius, заедно с колебаещи се в огромни граници стойности на водещите цифрови валути. В резултат на това критиците на криптоикономиката в Обединеното кралство призовават за нови правила, които да защитават потребителите от "крипто Дивия запад", както се изразява Тулип Сидик от опозиционната Лейбъристка партия.

Вълна от искове залива знаменитости, рекламирали NFT и криптовалути Множество звезди са посочени като ответници в колективни искове на инвеститори В плановете на Лондон влиза засилване на правилата около дейността именно на компании като FTX, както и на други финансови посредници, за да се подобри защитата на потребителите и способността на борсите да устояват на непредвидени ситуации като тази от миналата година. Като част от мерките правителството предлага също така нещо, което нарича "режим за злоупотреби на криптопазара". Той ще е насочен срещу прането на пари и други незаконни схеми.

В същото време Министерството на финансите въвежда ограничено във времето изключение, което ще позволи на определени криптокомпании да издават нови токени, докато се пишат новите разпоредби.

През януари 2022 г. Лондон обеща да се бори с подвеждащите реклами за инвестиции в криптоактиви, но към днешна дата тази заявка изглежда странно на фона на случилото се през годината. Към онзи момент британските власти изчисляват, че около 2,3 млн. души в страната притежават криптоактиви.

Това предложение "изпълнява първоначалното политическо намерение за насърчаване на иновациите, засилване на защитата на потребителите и гарантиране, че промоциите на криптоактиви се придържат към общи стандарти с тези на финансови услуги със сходен рисков профил", заявяват от британското правителство.

Консултациите по новите регламент се очаква да приключат на 30 април 2023 г., след което регулаторните органи ще прегледат обратната връзка и ще формулират официално решение.