Вече е ясно как ще се явят на предсрочния вот някои от основните политически сили: ГЕРБ и СДС отново ще са в коалиция. Самостоятелно ще се явят ДПС, "Български възход" и "Възраждане". "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" преговарят за общо явяване, на БСП ú предстои конгрес, обобщава редакцията на БТА.

Днес след заседание на Националния си съвет от СДС обявиха, че отново ще са в коалиция с ГЕРБ на предстоящия предсрочен парламентарен вот на 2 април.

Решението е било прието единодушно, посочва БТА.

След заседание на Централния съвет на ДПС председателят на движението Мустафа Карадайъ съобщи, че ДПС ще се яви самостоятелно на предстоящите предсрочни парламентарни избори. Той коментира, че структурите на движението са в готовност за провеждане на предстоящия вот.

Ние се надяваме да получим необходим резултат, за да може това, което не се случи в 48-ото Народно събрание, да се случи в 49-ото НС, а именно да преодолеем политическата криза, 49-ото НС да излъчи редовен кабинет, а ДПС да е част от мнозинството, което ще излъчи редовния кабинет, каза Карадайъ.

Председателят на ДПС посочи, че както и на предходните избори, ДПС ще направи сходна кампания като тази за 48-ото НС. По думите му кампанията ще бъде направена с отговорност, искреност, откровеност, така че да могат да застанат пред българските граждани и да коментират проблемите в страната.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обяви, че на предсрочния парламентарен вот целта е да бъдат първа политическа сила. Той съобщи, че "Възраждане" ще участва със свои кандидати на местния вот и ще издигне свой кандидат и в София.

В Хасково лидерът на "Български възход" Стефан Янев обяви, че на предстоящите предсрочни парламентарни избори „Български възход“ ще се яви не като коалиция, както бе на предходните, а като политическа партия. Янев коментира, че не предвиждат съвместна работа с АБВ, но не изключва възможност в рамките на партийното представяне на "Български възход" да си партнират с хора от други формации през гражданска квота или споразумение.

„На предните избори не ни достигна време за регистрация на партията. На практика тогава ние направихме коалиция от три партии мандатоносители. В момента е време за утвърждаване на партията, на нейните структура, да се види какво всъщност представлява партията и как по най-добрия начин може да бъдем в интерес на гражданите и да предлагаме решения - това е целта“, каза Янев. Той бе категоричен, че „Български възход“ ще премине четири-процентовата бариера.

При последното заседание на 48-ото Народно събрание Кирил Петков коментира пред журналисти, че "Продължаваме Промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) ще влязат в обединение и с граждански организации в името на обща кауза за просперитет. Петков поясни, че идеята е в следващия парламент да има такова мнозинство така, че всички важни приоритети за България да се случат. По думите му ДБ и ПП са само ядката, началото на това обединение, в него ще влязат граждански организации, с които се водели преговори. Сред изброените от Петков са "Спаси София", "Правосъдие за всеки", местни организации от Пловдив, Варна, Стара Загора.

Участието на гражданските организации Петков вижда като гарант в избирателните секции за честно протичане на вота.

На 11 февруари левицата свиква своя конгрес, на който една от темите се очаква да бъдат изборите.

По-рано днес Министерството на външните работи отправи покани за международно наблюдение на предсрочните парламентарни избори на 2 април 2023 г., съобщиха от ведомството на сайта си. Постоянното ни представителство във Виена изпрати вербални ноти с покани до Бюрото за демократични институции и права на човека, и Парламентарната асамблея на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Покани бяха отправени също до Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), чрез Постоянното ни представителство в Страсбург и до Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС), чрез Генералното ни консулство в Истанбул. При проявено желание от тези организации, МВнР ще предложи на ЦИК регистрирането на техни представители като международни наблюдатели на предстоящите избори. Гарантирането на честни, свободни и демократични избори, съгласно най-високите международни стандарти, е приоритет за Република България, отбелязват от външното ни министерство. Вчера президентът Румен Радев подписа указ за разпускането на 3 февруари 2023 г. на 48-ото Народно събрание и насрочи парламентарни избори за 2 април 2023 г., припомня БТА.