Бившият руски президент Дмитрий Медведев каза, че доставянето на още модерни американски оръжия за Украйна само ще доведе до нови ответни удари от Русия, включително в съответствие с нейната ядрена доктрина, предаде агенция Reuters, цитирана от БТА.

"Цяла Украйна, която остава под властта на Киев, ще изгори", заяви Медведев в писмено интервю за журналистката Надана Фридрихсон, публикувано в нейния канал в Telegram.

На въпрос дали използването на оръжия с по-голям обсег може да накара Русия да преговаря с Украйна, Медведев, който е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, отговори, че "резултатът ще бъде точно обратният".

"Само морални изроди, каквито има достатъчно и в Белия дом, и в Капитолия, могат да твърдят подобно нещо", заяви той.

Пентагонът каза вчера, че обявената от САЩ военна помощ за Украйна на стойност 2,175 милиарда долара включва нова ракета, която може да удвои далекобойността на силите на Киев.

Попитан какво би се случило, ако оръжията обещани от САЩ на Украйна, бъдат използвани, за да бъде атакуван Крим, анексиран от Москва през 2014 г., или територия по-навътре в Русия, Медведев каза, че руският президент Владимир Путин ясно се е изразил по този въпрос.

"Ние не си поставяме никакви ограничения и в зависимост от характера на заплахите сме готови да използваме всякакви оръжия. В съответствие с нашите доктрини, включително с тази за основите на ядреното възпиране", заяви той. По думите му "отговорът ще бъде бърз, суров и убедителен".

Руската ядрена доктрина позволява ядрен удар в случай на "агресия срещу Руската федерация с конвенционални оръжия, когато е заплашено самото съществуване на държавата", отбелязва Reuters.

Войната на Путин и елитите на КремълДокато конфликтът продължава, сигналите за слабости и несигурност предизвикват разделение сред руския елит, принуждавайки диктатора да промени стратегията на управление

Според Медведев европейските граждани плащат заради санкциите срещу Русия и военната помощ за Украйна, посочва ТАСС, цитирана от БТА.

"Евролидерите" не се интересуват от собствените си граждани. За да угодят на американския феодален владетел, тези владетели джуджета са готови на всичко, за да останат на власт. В същото време обикновените граждани на ЕС плащат за санкциите, доставките на оръжия за киевския режим, подкрепата за търговските войни и блокадите, и то буквално", заяви той.

Запитан дали съчувства на европейците, Медведев отговори отрицателно. "Съчувствието би трябвало да бъде към нашите хора в Донбас и други територии, които са атакувани от нацистите. Европейците трябва да бъдат съжалявани само за това, че са си избрали такива жалки ръководители", каза Медведев.

Според него САЩ биха могли да сложат край на конфликта в Украйна веднага, но не са заинтересовани от това.

"Ако Вашингтон наистина искаше да сложи край на войната, която сам предизвика, можеше да го направи с едно щракване на пръстите, като нареди на дрогираните си лакеи да седнат на масата за преговори. Но вашингтонските идиоти в администрацията на САЩ и ястребите в Конгреса просто не се интересуват от това", заяви той.

Украйна получи своите танкове. Сега очаква и изтребителиВодят се дискусии за снабдяване на Киев с модерни самолети, въпреки страховете на Запада от ескалация

По-рано днес Португалия също обяви, че ще изпрати танкове "Леопард 2" на Украйна, предаде Reuters.

Премиерът на страната Антониу Коща обаче не уточни колко точно танка ще бъдат пратени. Той каза, че Португалия е в процес на разговори с Германия за получаване на необходимите части за ремонта на известен брой танкове "Леопард" в Португалия, които сега са извън строя.

"Знам колко танка ще пратим, но ще съобщя бройката когато му дойде времето", заяви Коща.

Португалия има 37 танка "Леопард 2", но местните медии съобщиха, че по-голямата част от тях сега по една или друга причина не могат да се използват.

Украйна вече говори като член на европейската общност, заяви ЗеленскиУкраинският президент каза, че е възможно преговорите за присъединяване на Украйна към ЕС да започнат тази година

Междувременно говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че всички участници в проведената на 3 февруари в Киев среща на върха ЕС-Украйна ги чака силно разочарование, тъй като целите на специалната военна операция на Руската федерация ще бъдат постигнати, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Западните усилия са напразни. Както неведнъж е заявявало руското ръководство, целите и задачите на специалната военна операция в Украйна на Въоръжените сили на Русия ще бъдат достигнати в пълна степен", се казва в разпространения текст.

Захарова освен това определя като проява на лицемерие призивите на ЕС за постигане на на мир, като едновременно заявява готовност да инвестира безкрайно дълго в продължаването на военните действия в Украйна.