„От името на гръцкия народ изказах най-дълбоките си съболезнования за опустошителната загуба на живот и потвърждавам нашата готовност да предоставим цялата необходима допълнителна помощ“, написа гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в Twitter след телефонен разговор с турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Трагедията в Югоизточна Турция стана повод двамата лидери да установят контакт след месеци на напрежение, пише Daily Sabah.

В телефонния разговор гръцкият министър председател е потвърдил готовността на страната да изпрати всичко необходимо, за да бъдат преодолени тежките последици от опустошителните земетресения.

Гърция изпрати 21 пожарникари и инженери от Екипа за реагиране при бедствия (ЕМАК), петима лекари и спасители от Националния център за спешна помощ (EKAB) по схемата на солидарност, активирана за първи път след земетресенията, ударили двете страни през лятото на 1999 г. Солидарността и взаимната помощ, известна като „дипломация на земетресенията” тогава доведе до стопляне на гръцко-турските отношения, припомня Kathrmerini.

За района на бедствието отпътува и президентът на Организацията на Антисеизмично планиране и защита (OASP) Ефтимиос Лекас.

Установен е непрекъснат контакт между външния министър Никос Дендиас и неговия турски колега Мевлют Чавушоглу.

Новият етап от „дипломацията на земетресението“ вероятно ще промени, макар и временно, тона на гръцко-турските отношения с оглед на изборите в двете страни. Очевидно турският ревизионизъм няма да бъде премахнат от смъртоносното земетресение, нито има място за дълбоки промени на стратегическо ниво, коментира Kathimerini.

Daily Sabah припомня, че преди десет месеца президентът Ердоган обяви, че ще скъса дипломатическите отношения с гръцкия лидер заради напрежението около турските суверенни права в Егейско море и Източното Средиземноморие.

Но вчера Гърция бе една от първите страни, които се притекоха на помощ на пострадалите си съседи и изпрати военен транспортен самолет тип C-130 с лекари, пожарникари и инженери, натоварен с хуманитарна и медицинска помощ, призна турският всекидневник.