Петролният хъб в Джейхан в Турция възобнови работа във вторник вечерта, когато първият акостирал танкер бе натоварен със суров петрол.

Терминалът преустанови работа в понеделник сутринта, веднага след началото на мощните трусове, които разтърсиха Югоизточна Анатолия и сериозно засегнаха съседна Сирия. Всички операции за износ на 1 милиона барела петрол на ден (bpd), както и ключовите потоци от Ирак и Азербайджан, бяха прекратени, припомня Daily Sabah.

Танкерът Vallesina акостира на снощи на терминала BOTAŞ Ceyhan и е получил разрешение за товара.

От Министерството на природните ресурси към Регионалното правителство на Ирак в Кюрдистан потвърдиха, че в 21:45 ч. местно време е подновено подаването по тръбопровода.

Преди спирането тръбопровода Керкук-Джейхан властите в Кюрдистан изпомпваха около 400 000 барела на ден, а федералното правителство на Ирак – 75 000 барела на ден през тръбопровода Керкук-Джейхан.

Петролният терминал в Джейхан спря работа заради земетресението в районаНад 600 души са загинали по последни данни в Сирия и Турция в резултат на мощното земетресение близо до южния турски град Газиантеп

Източносредиземноморският терминал на Джейхан е на около 155 км от района на земетресението с магнитуд 7,7, което удари Южна Турция и северозападна Сирия рано в понеделник, причинило смъртта на близо 10 000 души. Това е най-силният трус, регистриран през този век в района, който беше последван от друг с магнитут 7,6 по скалата на Рихтер.

Доставките на азербайджански суров петрол по тръбопроводът Баку-Тбилиси-Джейхан (BTC), по който тече суров петрол за международните пазари, все още са спрени. Вероятно той ще възобнови работа в края на седмицата, поради повреда в контролната зала. По-рано днес BP Azerbaijan съобщи, че е открито незначително изтичане на петрол в Джейхан, което доведе до спиране на операциите. Тръбопроводът BTC е невредим и съхранението на Азербайджан в Сангачал, южно от Баку, може да позволи текущите нива на производство да продължат четири дни. Два танкера – Alfa Baltica и Nordlotus, акостираха в пристанището.

Азербайджан използва турския хъб за износ на около 650 000 барела на ден.