Индия играе все по-важна роля на световните петролни пазари – страната купува все повече и повече евтин руски петрол и го преработва в гориво за Европа и САЩ.

Ню Делхи е изправен пред малък обществен отпор, тъй като изпълнява двойната цел на Запада да ограничи енергийните приходи на Москва, като същевременно предотврати шока в доставките на петрол. И докато Европа засилва санкциите, Индия ще заема все по-централно място в глобалната петролна карта, преначертана от войната на Владимир Путин в Украйна, коментира Bloomberg.

„Служителите на Финансовото министерство на САЩ имат две основни цели: да поддържат пазара добре снабден и да лишат Русия от приходи от петрол“, каза Бен Кейхил, старши сътрудник в Центъра за стратегически и международни изследвания, мозъчен тръст във Вашингтон. „Те са наясно, че индийските и китайските рафинерии могат да спечелят по-големи маржове, като купуват руски суров петрол на намалени цени и изнасят продукти на пазарни цени”.

Индия е доставила на Ню Йорк около 89 000 барела на ден бензин и дизел миналия месец и това го прави от близо четири години, според фирмата за проследяване на данни Kpler. Дневните потоци дизелово гориво с ниско съдържание на сяра към Европа са 172 000 барела през януари, най-много от октомври 2021 г.

Как Европа парира опитите на Путин да изнудва с доставките на газСамо за осем месеца след нахлуването на Русия в Украйна, 27-те държави от ЕС успяха да заменят около 80% от природния газ, който използваха, и парираха опита на Путин да ги изнудва

Очаква се значението на азиатската страна да нарасне, след като в неделя влязат в сила нови санкции на ЕС върху износа на руски петрол. Забраната ще премахне огромен обем дизел от пазара и ще накара повече потребители, особено в Европа, да използват Азия, за да запълнят дефицитите.

Това ще направи евтиния руски петрол още по-привлекателен за Индия, която разчита на внос, за да посрещне около 85% от нуждите си от суров петрол. Националните рафинерии, включително държавните преработватели, които отговарят за посрещането на вътрешното търсене, увеличиха износа миналата година, за да спечелят от по-високите международни цени.

Подхранване на Запада

„Индия е нетен износител на рафинирани продукти и голяма част от тях ще отиват на Запад, за да помогнат за облекчаване на текущото напрежение. Ясно е, че нарастващ дял от суровината, използвана за този продукт, произхожда от Русия“, отбеляза Уорън Патерсън от базираната в Сингапур ING Group NV.

Според насоките на ЕС Индия вероятно работи в рамките на правилата. Когато руският суров петрол се преработва в горива в страна извън блока като Индия, рафинираните продукти могат да бъдат доставени в ЕС, тъй като не се счита, че са с руски произход.

Държавите от G 7 се стремят да намалят приходите на Москва колкото е възможно повече, но също така имат интерес да гарантират, че руският петрол и рафинирани продукти продължават да текат, за да избегнат глобална криза в доставките, подчерта Серена Хуанг, водещ анализатор за Азия във Vortexa Ltd.

Европа забранява вноса на руски дизел. Какви са рисковете?Възможните сценарии включват от ограничени ефекти до рязък скок в цените на стоки и услуги

Ключов аспект на механизма за ограничаване на приходите на Кремъл и задържане на малко петрол на пазара е таванът на цените на руския суров петрол – мярка, която беше предложена от САЩ. Индия не е казала публично дали ще спазва или не лимита, но санкциите свалиха петрола от производителя от ОПЕК+ под тавана от 60 долара за барел.

Говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ заяви, че е въведен таван на цените, който страни, включително Индия, могат да използват, за да поддържат енергийните пазари стабилни, като същевременно ограничават приходите на Кремъл.

„Желанието на Индия да купува повече руски суров петрол с по-голяма отстъпка е характеристика, а не грешка в плана на западните нации да причинят икономическа болка на Путин, без да я налагат на себе си“, подчерта Джейсън Бордоф, директор и основател на Център за глобална енергийна политика към Енергийна политика в Колумбийския университет и бивш съветник в администрацията на Барак Обама.

Ръководители и длъжностни лица от държави и компании, включително Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства, САЩ и Abu Dhabi National Oil Co., се събират в понеделник в Бангалор за тридневен енергиен форум, организиран с Министерството на петрола и природния газ на Индия.