Ако трябва да се даде определение на термина „gymcreep“, то вероятно би звучало така: най-често мъж, отишъл на фитнес, запълващ времето си с настоятелно зяпане на трениращите наоколо жени.

Те нито са поискали неговото внимание, нито пък им е приятно, но това по никакъв начин не го спира. Резултатът е, че успява да им създаде сериозен дискомфорт, а може би и страх с поведението си.

Като явление „gymcreep” е нова мода, набираща популярност в социалните мрежи. Това е хаштаг, под който се публикуват огромно количество видеа предимно в TikTok.

В него редица дами се опитват да изобличат досадниците и да покажат на какво са подложени. Това не е ново движение „MeToo”, но има потенциал за развитие, а оттам – за последици в реалния живот.

Всъщност въпросите, които повдига “gymcreep”, далеч надхвърлят публикуване на кофти запис на някой, издразнил те с поведението си. Това отдавна не е новина и подобни видеа се появяват ежедневно. В случая важното е как се използва инерцията на новото явление и до какво може да доведе.

Например може ли да направи фитнес средата по-безопасна за жените? Може ли да бъде използвана за напълно неоснователно очерняне на някого? Ако хората приемат за чиста монета едно видео, значи нещата не са добре.

В днешно време всеки телефон позволява монтиране на запис. Докато набеденият успее да каже своята версия, съдът на общественото мнение вече е отсъдил и петното е лепнато.


Краят на любовната афера на мъжете и техните коли наближаваНе е тайна, че мъжете и жените имат различни предпочитания към средствата за придвижване из града

Безспорно е, че една жена може да се окаже в доста кофти ситуация, ако някой упорито я зяпа във фитнеса. Все пак се предполага, че тя е отишла там да спортува, не да флиртува. А погледи се намират достатъчно. Така че новото „gymcreep” само обръща внимание върху съществуващ отдавна проблем. Съдейки по множеството коментари, жените, изпадали в такива ситуации, изобщо не са малко.

„Чувствам, че е моя мисия да говоря за тормоза във фитнеса, защото съм го изпитвала на гърба си доста често“, казва пред BBC 23-годишната инфлуенсърка Натали Барнет. Тя разказва за множество прояви на такъв тормоз – втренчване, преследване из залата, заставане в близост и дори докосване.

Според прочуване в САЩ 56% от жените твърдят, че са преживявали подобен тормоз по време на тренировка. Обикновено се започва със зяпане, по-смелите дават непоискан съвет как се изпълнява определено упражнение.

Стига се до искане на телефона, понякога дори и до докосване под предлог, че мъжът се опитва да помогне с тежестите или машината.

Пред своите над 1 млн. последователи в социалните мрежи Барнет говори за спазване на „фитнес етикет“, т.е. адекватно за ситуацията поведение, което не създава дискомфорт на останалите. Казва, че иска основе зала само за жени, защото много дами са жертва на тормоз от мъже докато тренират. Според нея мъжете би трябвало да се намесват в подобни ситуации, за да помогнат, както биха го направили, ако някой е нападнат на улицата.

„Бих казала, че в около 15% от посещенията ми във фитнеса съм се сблъсквала с такива мъже“, твърди пред TheGuardian американката Джина Лав, наскоро публикувала подобно видео.

„Вижте го как се приближава, докато правя упражнения. Залата беше празна и имаше предостатъчно място, но той избра да застане точно зад мен“, пише в поста си тя.

Младата жена казва, че понякога си тръгва от залата, защото я зяпат прекалено много. Твърди, че приятелките ѝ имат същия проблем. Наскоро една от тях се оплакала, че непознат се опитал да я запише на видео докато тренира.

И понеже това е проблем не от днес, вече има някои фитнес зали и клубове, установили правила. Според тях не се толерира неподходящо поведение и може да се стигне до изгонване и отнемане на членската карта.

„Gymcreep“ обаче има и тъмна страна. Възможно е в тази категория да попаднат мъже, които не са направили нищо нередно. Напълно възможно е жена, снимаща подобни видеа, да направи погрешна преценка за чуждото поведение и след това да набеди някого.

@thejoeyswoll

You never know someone’s story or what they’re going through. Stop this.

♬ original sound - Joey Swoll

Междувременно в социалните мрежи вече се появиха шеги, вдъхновени от модата да се снимат зяпащи мъже по фитнесите. Един от актуалните майтапи е следният – тренираща жена е застисната под тежестта на щангата и вика за помощ. Стоящите наколо мъже не реагират от страх да не бъдат обявени за извратеняци.

@tashabraziliano Hate this stupid gym creep culture, y’all are ruining the gyms and making people too scared to take part in the gym community we love. #gymtok #gymcreep #gymhumour #gymhumor #gymgirl #gymmen #gymrats ♬ original sound - ????????????????