Създадената от българи Dronamics, първата в света авиокомпания за превоз на товари с дронове с лиценз за опериране в Европа, обяви на сайта си, че е набрала общо 40 млн. долара финансиране от фондове за рисков капитал и ангели инвеститори от 12 държави.

Тази сума включва средства, получени от Founders Factory, Speedinvest, Eleven Capital и съвсем наскоро от Strategic Development Fund (SDF), инвестиционното звено на Tawazun Council, Абу Даби, Обединени арабски емирства.

"Инвестициите от SDF, Founders Factory, Speedinvest и Eleven Capital са силна подкрепа на целта ни да предоставим нашето решение за товарни дронове на повече хора и организации по света. Тяхното доверие потвърждава силата на нашия бизнес модел", коментира Свилен Рангелов, съосновател и главен изпълнителен директор на Dronamics.

Инвестицията на подразделението за рисков капитал на SDF в Dronamics е стъпка към създаването на базирано в ОАЕ съвместно предприятие, което ще разшири капацитета на компанията и ще подкрепи бъдещото установяване на дейността ѝ в страната като един от основните центрове за региона на Близкия изток и Северна Африка.

Доказани експерти подкрепят пазарната експанзия на DronamicsВ рамките на годината компанията планира да пусне на пазара своите логистични услуги
Чрез създаването на съвместно предприятие за производство и операции SDF ще стане основен партньор в базираното в ОАЕ звено, като за целта са предвидени значителни допълнителни инвестиции.

"SDF инвестира в аерокосмически компании и такива, разработващи решения за за мобилност, които могат да подобрят автономното придвижване на хора и товари по устойчив и рентабилен начин. Що се отнася до Dronamics, като един от най-новите стратегически инвеститори на компанията SDF ще работи, за да подкрепи непрекъснатия ѝ растеж в ОАЕ и в световен мащаб”, казва на свой ред Абдула Насър Ал Джаабари, управляващ и главен изпълнителен директор на SDF.

40-те милиона долара са в допълнение към безвъзмездните средства в размер на 2,5 милиона евро, които Dronamics получи от Европейската комисия в рамките на програма за ускоряване на иновативни технологични проекти на Европейския съвет за иновации (EIC), както и към материалния ангажимент на институцията да подкрепи кръга от серия А на Dronamics, който е скоро, с още 12,5 милиона евро под формата на капиталови инвестиции.