Създадената от българи компания Dronamics ще си партнира в нов проект с британската Cranfield Aerospace Solutions. CAeS е разработчик на авангардни технологии, нови аерокосмически концепции и модификации на самолети за едни от най-значимите аерокосмически компании в бранша.

Двете компании ще интегрират технология за водородни горивни клетки в Черния лебед, дългообхватния товарен дрон, разработен от Dronamics. Водородната технология се разработва от CAeS.

Резултатът ще създаде технически и търговски осъществимо предложение за полети с нулеви емисии, съобщават от Dronamics.

Компанията, създадена от братята Константин и Свилен Рангелови, е водещ разработчик и оператор на големи дронове с голям обсег, създадени специално за товари. Техният дрон Черен Лебед може да пренесе 350 кг на разстояние до 2500 км, което позволява доставка в същия ден на много дълги разстояния за различни индустрии.

"Когато започнахме да разработваме нашата дрон-технология, имахме много ясна цел – да създадем най-ефективния товарен самолет. По-бърз, по-евтин, по-екологичен. Партньорството ни с Cranfield Aerospace Solutions ще ни позволи да предоставим чиста авиационна технология с нулеви емисии на повече общности и бизнеси по света", казва съоснователят на Dronamics Константин Рангелов, който е главен технически директор в компанията.

"Партньорството с Dronamics е фантастична възможност за CAeS. Технологията с водородни горивни клетки, която в момента разработваме за 9-местния Britten-Norman Islander ще промени облика на регионалните авиокомпании, както и ще окаже огромно влияние и върху товарната индустрия. Виждаме много перспективи от възможността да комбинираме опита и експертизата на CAeS и Dronamics", казва Пол Хътън, главен изпълнителен директор на CAeS.

Партньорството между двете компании идва в момент, в който международната Асоциация за Гражданска Авиация (ICAO) обяви колективна глобална цел за нулеви нетни въглеродни емисии до 2050 г.

Проектиран с мисъл за горивна ефективност, Черният Лебед може да работи с до 60% по-ниски емисии от алтернативните видове транспорт, включително въздушен товарен транспорт, съобщават от още от компанията.

Бързо разрастващият се екип на Dronamics включва някои от най-добрите световни авиокосмически и логистични експерти и е първата в Европа лицензирана карго дрон-авиокомпания. Компанията има множество награди за иновации и е първият стратегически партньор на IATA за дронове в световен мащаб.

Понастоящем вниманието на CAeS е насочено към "Project Fresson" - инициатива, целяща да предостави първия в света напълно сертифициран и изцяло екологичен пътнически самолет, използващ технология за водородни горивни клетки.

CAeS работи по проектирането и производството на 19-местен и 75-местен екологични самолети. Проектът стартира с преустройството на 9-местен самолет Britten-Norman Islander, чрез трансформация на задвижващата му система от конвенционално гориво, в работеща с газообразен водород, чрез горивни клетки и електрически двигател.

Крайното решение цели да осигури търговски въздушен транспорт с нулеви емисии и се планира да получи сертификация за пътнически полети през 2026 г.

CAeS е утвърдено аерокосмическо предприятие с над 33-годишна история, с екип надминаващ 100 души и е едно от малкото аерокосмически МСП в света, разполагащо както с възможности за проектиране на цели въздухоплавателни средства, така и с редица регулаторни одобрения за проектиране и производство на модификации на съществуващи въздухоплавателни средства.

Базирана на летище Кранфийлд, Бедфордшир, Великобритания, компанията има достъп до някои от най-модерните съоръжения за авиационни тестове и изследвания в Обединеното кралство.