American Airlines обяви, че е направила "стратегическа капиталова инвестиция" във фирмата Universal Hydrogen. Това би трябвало да допринесе за развитието на технология за водородно-електрическо задвижване, както и за бъдещите логистични вериги за доставка на водород, съобщават от авиокомпанията.

Universal Hydrogen ще доставя водорода чрез "модулни водородни капсули". По този начин отпада необходимостта от изграждането на специални инсталации на летищата, чрез които да бъде осъществявано зареждането с този вид гориво и се ускорява самият процес на зареждане.

Компания е основана в щата Калифорния в САЩ от група инженери. Тя планира да започне доставките на водородно гориво за самолетите в региона през 2025 г.

Още няколко корпорации са приели решения за стратегически инвестиции в Universal Hydrogen, сред които Airbus и Toyota, съобщава DPA.

От American Airlines са убедени, че "зеленият" водород е гориво, при чието изгаряне наистина не се отделят никакви вредни въглеродни емисии. Неговото използване в авиацията ще помогне на компанията да постигне нулеви нетни емисии от въглероден диоксид в съответствие с Парижкото споразумение за климата, се казва в съобщението на American Airlines.