Германският индустриален гигант Siemens обяви отварянето на най-голямата инсталация за производство на т. нар. "зелен водород" в страната. Очаква се заводът да произвежда 1350 тона водород всяка година, предава CNBC.

Siemens обяви, че съоръжението ще използва вятърна и слънчева енергия от Wunsiedel Energy Park в Горна Франкония. Водородът ще се произвежда с помощта на електролизатор с мощност 8.75 мегавата. Според съобщението на компанията, водородът ще се използва предимно в промишлените и търговски предприятия в региона, но също и в автомобилния транспорт.

След пускането на фабриката в експлоатация, тя ще бъде предадена на оператора WUN H2, в който Siemens Financial Services има 45% дял. Riessner Gase и комуналната компания Stadtwerke Wunsiedel притежават съответно по 45% и 10% от акциите.

„Разговорите относно разширяването на мощността на централата до 17.5 мегавата вече са в ход“, коментират от Siemens.

Водородът, който Международната агенция по енергетика описва като „универсален енергиен носител“, има разнообразни приложения и може да се използва в широк спектър от индустрии.

Той може да се произвежда по няколко начина, като един от методите включва използването на електролиза, при която електричеството разделя водата на кислород и водород.

Водородът ли е бъдещето на зелената енергетика?Около 80% от световното население живее в държави, в които енергията се внася, а водородът може да промени това

Ако енергията, използвана в този процес, идва от възобновяем източник като вятър или слънце, произведеният водород се нарича "зелен" или "възобновяем". В днешно време обаче по-голямата част от производството на водород се базира на изкопаеми горива.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен изрази подкрепа за водорода по време на речта си за състоянието на Съюза. По думите ѝ целта за 2030 г. е капацитетът на ЕС за производство на възобновяем водород да достигне 10 милиона тона годишно.

За тази цел фон дер Лайен обяви и създаването на Европейска банка за водород, от която се очаква да инвестира 3 милиарда евро в подкрепа на бъдещия пазар на водород.