От следващата седмица държавата ще започне регулярно да информира обществеността за практиките при ценообразуването на хранителните продукти.

Изсветляването на това е първата фаза от мерките по отношение на високите цени, заяви служебният министър на земеделието Явор Гечев, цитиран от БТА.

Същите структури, които събират информация за "Евростат", ще изнасят официални данни как се формират цените на основните хранителни стоки, допълни той.

Българските власти ще събират данни за сходните продукти в други страни, ще се изследва как са подходили други държави по отношение на законодателството, допълни Гечев. Целта е тези мерки да подредят сектора по отношение на ценообразуване и прозрачност на информацията.

Министърът допълни още, че всекидневно се получават фактури, начисляване на допълнителни разходи при ценообразуването.

„Хората се притесняват да не изсветлим конкретните фирми, но това ще стане, ако юристите кажат, че не е закононарушение“, обясни Гечев.

Най-много аномалии се наблюдават при млечните продукти, подчерта министърът. Заяви, че ако има данни за закононарушения, ще се намеси и прокуратурата.

Юруш срещу високите цени на хранитеГолемите търговски вериги у нас не концентрират над половината от продажбите на нито една група хранителни стоки

Има индикации за редица цени, които плахо започват да се съобразяват с общественото мнение, посочи още Гечев. Той припомни, че държавното предприятие за производство на млечни продукти "Ел Би Булгарикум" обяви 30% намаление на цените в собствените си магазини.

По отношение на оранжерийните производители, Гечев посочи, че там единствено ценообразуването може да даде определен ефект. Причина по думите му е, че 50% от оранжериите в България и Европа не са засели. Въпреки че даваме сериозни субсидии, те не компенсират разходите при оранжерийното производство, коментира министърът. Според него от тежките аномалии по отношение на цените има при тях.

Относно ситуацията с вноса на украинско жито и недоволството на българските зърнопроизводители, Гечев заяви, че все още се очаква реакция от Европейската комисия и Съвета на министрите. Според земеделския министър, към момента няма какво да се направи, защото стоката от Украйна е приравнена със стоката от ЕС.

Донев за цените на храните: Ще въведем контрол по цялата верига на доставкиДържавата ще е безкомпромисна в контрола, заяви служебният премиер

Служебното правителство вече обяви нов „механизъм за наблюдение и контрол“ по цялата верига на доставки на хранителни стоки, а КЗК започна проучване на ценообразуването на хранителните продукти. Големите търговски вериги имат сериозен дял в него – най-често около 1/3 от продажбите на отделните групи хранителни стоки, и съответно тяхната политика има голямо влияние на пазара.

Високата инфлация също е огромен фактор в изпреварващия ръст на цените на храните, който се наблюдава в цяла Европа.

В рамките на целия Европейски съюз през декември се отчита годишна инфлация от 10,4%, като инфлацията при храните е 18,2%. През последните месеци годишната инфлация при храните в България е около 1,9 пъти по-висока от средната за всички стоки, а в рамките на Европейския съюз разликата вече достига почти 1,8 пъти и продължава да нараства.