С безпрецедентен ход Европейската комисия (ЕК) забрани на служителите си да използват китайското приложение за социални медии TikTok от съображения за сигурност. Това е поредният пример за нарастващото напрежение между Пекин и Запада, пише Politico.

Изданието припомня, че западните правителства са все по-разтревожени от множеството доказателства, че китайските технологични компании помагат на Комунистическата партия и нейните разузнавателни служби да събират огромни количества данни по целия свят. Разбира се, с особен акцент върху важни политически цели и такива в областта на сигурността.

В четвъртък сутринта на всички служители е било наредено да премахнат TikTok от служебните си устройства, както и от личните, ако на тях има инсталирани приложения, свързани с работата им, посочва още Politico, позовавайки се на свои източници от Комисията.

Ако все пак служителите искат да запазят социалната мрежа на личните си устройства, те трябва да изтрият служебните си приложения.

САЩ с нова крачка за забрана на TikTokТя идва на фона на нарастваща загриженост за заплахата, която социалната мрежа може да бъде за националната сигурност на страната
От служителите се изисква да деинсталират приложението за споделяне на видеоклипове "в най-кратък срок" и преди 15 март. "От 15 март устройствата с инсталирано приложение ще се считат за несъответстващи на корпоративната среда", се казва в имейл до служителите на институцията, цитиран от изданието.

Това е и първият път, в който ЕК забранява използването на дадено приложение. Според говорители на комисията мярката е резултат от "внимателен" анализ. Те обаче отказват да разкрият информацията, която ги е довела до заключението, че приложението представлява сериозен риск за киберсигурността и данните на изпълнителната власт на ЕС.

Въпреки че в САЩ приложението е подложено на постоянен натиск, с изключение на публичните органи в Нидерландия, на които беше наредено да преустановят използването му, повечето държави от ЕС и Брюксел досега избягваха да забраняват директно TikTok.

Но нарастващото глобално напрежение и факта, че в началото на ноември TikTok призна, че някои от нейните служители, базирани в Китай, са имали достъп до данни на европейски потребители, явно ще промени това, пише още Politico.