С дисциплинарно уволнение и напускане по желание приключи скандалът, който през последните няколко седмици превърна Народния театър не в Храм на Мелпомена, а в конкурентен формат на риалити шоу от малкия екран.

Става въпрос за конфликта между Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева.

Режисьорът потвърди пред БНТ информацията, че е уволнен. Той е получил заповед малко след 15 ч днес, в която му е съобщено, че е освободен от длъжност.

"Александър Морфов е официално дисциплинарно уволнен. Да живее Александър Морфов!", написа съпругата му Рени Врангова във Facebook профила си.

Велислава Кръстева също избра да съобщи новината за напускането си чрез социалните мрежи. "От 1 март не съм част от екипа на НТ “Иван Вазов”. За мен беше чест", написа тя във Facebook и си послужи с цитат от Еклесиаст, за да демонстрира мъдрост, проявена в решението й.

Велислава Кръстева влезе в конфликт с Александър Морфов заради предишния си пост като пиар на лидера на ДПС Ахмед Доган и народен представител от партията. Режисьорът надраска вратата на кабинета ѝ в Народния театър с надписи "ДПС" и "Изчезвай".

Избухна публичен скандал, последван от оставките на драматурга Захари Карабашлиев и режисьора Явор Гърдев. След това част от актьорите подеха подписка в подкрепа на Морфов, а неин организатор стана една от звездите в трупата на театъра – Валери Йорданов. Последва реакция от тогавашния служебен министър на културата Велислав Минеков, който разпореди пълна проверка на първата сцена.

В „сагата” се намеси и председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който коментира: „Депесарят няма ли право на работа? 350 000 души гласуват за ДПС. Какво да ги правим - да ги изселим на Марс, на Юпитер? Г-жа Кръстева не е в нарушение на законите, напротив”.

Директорът на Народния театър Васил Василев беше изслушан в парламента, където заяви, че има сътресения в театъра, но това не означава масови оставки.

През почивните дни стана ясно, че Васил Василев иска да промени структурата на театъра. Новият вариант предвижда премахването на длъжностите главен режисьор и на директор по връзки с обществеността и медиите, припомня Медиапул. В отговор на запитвания от медии от Министерството на културата информираха, че новият служебен министър Найден Тодоров е върнал за "корекции" новия устройствен правилник заради пропуски. От там обаче не уточниха какви са измененията в структурата, предложени от ръководството на Народния театър.

В същото време беше уточнено, че според Закона за закрила и развитие на културата, "културните институти определят самостоятелно своите задачи и структура съобразно предмета на дейността си". Утвърждаването на структурата на театрите е задължение на техните директори, се казва още в съобщението на културното министерство.